artikel

Rainaway-tegel leidt regenwater in bodem

bouwbreed Premium

Rainaway-tegel leidt regenwater in bodem

Een waterdoorlatende betontegel helpt een overmaat aan regenwater af te voeren uit de Rainaway Garden Katshoek aan de Heer Bokelweg in Rotterdam.

De Rainaway Garden Katshoek is een 100 meter lange en 4 meter brede tuin naar een ontwerp van bureau De Urbanisten uit Rotterdam. Onderdeel van die tuin is de Rainaway-tegel van ontwerpster Fien Dekker uit Eindhoven.

De tegel meet 30 centimeter in het vierkant en bestaat uit twee delen: een vierkant uit waterdoorlatend beton met daarop een artistiek vormgegeven opstaande rand uit zelfverdichtend beton. Het is een product van Thijssen-den Brok Beton uit Mill. De fabrikant maakte tien varianten op de tegel die elk een andere hoeveelheid water doorlaten.

De productie stelt bijzondere eisen aan de vaardigheid van de fabrikant, vindt Dekker. De opstaande rand wordt op de tegel gegoten. “Dat moet op een bepaald moment gebeuren om van beide delen een onverbrekelijk geheel te kunnen maken.” De 10 centimeter hoge tegel is in deze uitvoering niet bestand tegen verkeer.

De regentuin vervangt een aantal parkeerplaatsen bij het gebouw Katshoek. Vakken met planten en waterdoorlatende tegels wisselen elkaar af. De Rainaway Garden vangt het regenwater van de gevel op en zorgt dat het water langzaam wegzakt in de bodem. Zo wordt bij hevige regenval het riool ontlast. De regenwatertegels zijn nog niet in de handel.

Reageer op dit artikel