artikel

Prijzenregen vormt voorproefje Batimat

bouwbreed Premium

Prijzenregen vormt voorproefje Batimat

Met bijna dertig prijzen over tien categorieën is in Parijs een voorschot genomen op bouwbeurs Batimat. Strikt genomen is de Batimat slechts één van drie beurzen die begin november in Parijs plaatsvindt. In hetzelfde complex aan de noordkant van de Franse hoofdstad vinden van 2 tot en met 6 november namelijk ook een installatievakbeurs plaats (Interclima+Elec) en een sanitairbeurs (Ideobain). De begin deze week uitgereikte innovatieprijzen zijn verbonden aan alle drie de beurzen. Dat verklaart meteen het grote aantal categorieën waarin prijzen werden verdeeld.

Zelfs die onderverdeling voorkwam nog niet dat de internationale jury vaak appels en peren moest vergelijken. Zo streden in de categorie gros oeuvres een compacte waterzuiveringsinstallatie en een slim bekistingssysteem uit geperste houtsnippers om de eerste prijs. De prijs ging naar de zuiveringsinstallatie. Beide bedrijven hebben in elk geval voldoende tijd om een gelikte presentatie voor te bereiden voor de 350.000 bezoekers die begin november worden verwacht. Zo’n 80.000 daarvan komen van buiten Frankrijk.

Van die verlengde voorbereidingstijd profiteren uiteraard ook de winnaars uit de andere categorieën. Zoals Flir systems dat een zeer compacte thermische camera ontwikkelt die het opsporen van koudebruggen binnen bereik van elke aannemer brengt. Hun camera past in elke binnenzak, kost net geen 800 euro en kan de gemaakte opnames direct doorzenden naar aannemer, adviseurs en andere betrokkenen.

De firma Solarwatt mocht in het Theatre de Paris een prijs in ontvangst nemen voor haar huisbatterij om overdag opgewekte zonne-energie op te slaan zodat die ‘s avonds zelf gebruikt kan worden en niet op het net hoeft te word en gedumpt. Het is een vergelijkbaar product zoals autofabrikant Tesla dat later dit jaar op de markt brengt. De MyReserve is echter al productieklaar.

Het Franse bedrijf Mez bedacht de prijswinnende techniek om lekke ventilatiekanalen van binnenuit te sealen en af te dichten. Opvallend is ook de uitbouw die Kawneer ontwierp. Die vergroot niet alleen het woonoppervlak op de begane grond; het dak is beloopbaar, zodat de huizen direct over een balkon beschikken. Installaties zijn geïntegreerd.

Een bitumineus dakbedekkingssysteem dat door middel van inductie wordt aangebracht en zo dakbranden voorkomt, viel vreemd genoeg buiten de prijzen. Tijd voor een toelichting van de jury was er helaas niet, want de winnaars van de volgende categorie stonden al weer te dringen.

Op de beurs begin november zelf zal iedereen zelf moeten vaststellen of de internationale jury de juiste keuzes heeft gemaakt.

Lees meer over bouwbeurs Batimat 

Reageer op dit artikel