artikel

Papa en mama

bouwbreed Premium

Papa en mama

Een echt familiebedrijf zijn wij niet. Voor mij zijn dat bedrijven waar generaties lang dezelfde familie het bedrijf leidt. Wij noemen ons bedrijf daarom een familiair bedrijf, met een heuse papa en mama aan het roer. Nou ja, papa aan het roer en mama navigeert mee.

Wij kennen onze mensen en delen graag vreugde met hen, maar zijn er ook voor minder mooie momenten. Uiteraard hebben we ook een cao en een personeelshandboek paraat om onder alle omstandigheden handvatten te hebben. Eerlijk gezegd kijk ik deze persoonlijk weinig in. Je handelt als mama immers vaak op gevoel. Afgelopen zomer waren wij net beland op een zonnig strand. Een telefoontje. Een van de medewerkers was niet vertrokken op vakantie. Zijn partner had bericht ontvangen dat haar leven bekort was, heel erg bekort. We hebben tijdens de vakantie contact gehouden. Keurig kreeg ik van PZ na de vakantie een uitgebreide mail met hoe en wat bij zorgverlof. Dat hij onmisbaar thuis was, was geen discussie.

Het voordeel van een ‘papabaas en mamabaas’ is, dat je je ook zodanig kunt opstellen. Dat hebben we gedaan, zeg maar ‘cao-loos’, gewoon op gevoel. “Jij blijft gewoon thuis, bij je vrouw, we bekijken de situatie van maand tot maand”. Ze waren opgelucht en dankbaar. Zo is het gegaan. Tot deze week, wij hebben met een glas wijn stil gestaan bij haar afscheid. “Let je ook een beetje op hem, straks?”, vroeg ze mij twee weken daarvoor. Natuurlijk. Dat glas wijn smaakte goed, we hebben wat mogen betekenen door primair op gevoel te handelen. Dat doen we wel vaker, op gevoel handelen, maar nooit zonder een goed keukentafelgesprek. Blijven communiceren is een voorwaarde voor een goede relatie van paps en mams. Overigens niets ten nadele van een goede cao hoor, maar een cao is voor de goede werknemer en goede werkgever eigenlijk overbodig en voor de slechten immers nooit goed.

Karin Rog, commercie & Communicatie TWW, Negam, Moes, Dostal 

Reageer op dit artikel