artikel

Ontwrichtend

bouwbreed Premium

Ontwrichtend

Disruptive. Er zijn van die woorden die zo lekker bekken dat je ze wel de hele dag zou willen zeggen. Je hóórt gewoon de ontwrichting in het woord. Het is bijna of je al iets kapot maakt als je dat woord zegt.

Nu zijn er mensen die het daarom heel vaak zeggen. Die hebben het over disruptive technology of disruptive businessmodels. Nieuwe aanpak die de wereld op haar kop zet. Nieuwe verdienmodellen die de oude economie ontwrichten (verdienmodel, ook al zo’n lekker woord trouwens). Vroeger heette disruptive ‘revolutionair’. Maar vroeger was ook alles beter.

Nu ben ik idealist genoeg om revolutie te preken, maar historicus genoeg om te weten dat revoluties niet bestaan. De industriële revolutie duurde 200 jaar, de Franse 20 jaar. Ze hebben allemaal iconen gecreëerd, zoals de stoommachine, de guillotine. Nu zitten we in de Groene Revolutie, de transitie naar een economisch en sociaal perpetuum mobile. Wanneer zijn we begonnen? Bij de oliecrisis in 1972? Waar gaan we eindigen? Bij Nederland van het gas af? De helft van ons vastgoed energieleverend? Wat wordt ons icoon? De nul-op-de-meter? Jan Willem van de Groep als de nieuwe Robespierre?

Aanstaande maandag gaan we het erover hebben met alle regio’s van Nederland, Energiesprong en de Stroomversnelling in Arnhem. Wie in een revolutie zit, ervaart een hobbelig en kronkelend pad met een smeltkroes aan meningen en stuurlui. Achteraf gezien bleek alles één kant op te gaan en zijn we het een revolutie gaan noemen, disruptive zelfs. Ik hoop dat ik maandag dat woord niet te vaak hoor: disruptive. Die mensen zijn nog niet klaar voor de revolutie…

Marcel Tankink, Directeur-partner KAW Groningen
Reageren op dit artikel? Dat kan via redactie@cobouw.nl of via Twitter op @Marcel_Tankink

Reageer op dit artikel