artikel

Nou’st klaar

bouwbreed Premium

Nou’st klaar

Afgelopen vrijdag, op de Dag van de Duurzaamheid, ben ik gestopt met mijn social-medianaam Greenspirator. Op die dag besefte ik dat ik onderdeel dreig te worden van het groene establishment.

En dat is nooit de bedoeling geweest. ‘Groen’ heeft namelijk een probleem. Bij velen uit de groene hoek zijn duurzame initiatieven per definitie oké. Minder slecht wordt dan al snel het nieuwe goed. Ook bouwgerelateerde partijen worden steeds meer onderdeel van het groene establishment. Het wordt namelijk steeds makkelijker om het laaghangende fruit te plukken. Je wordt er door de ‘groenen’ nog voor beloond ook. Dat is problematisch. Met het plukken van het laaghangende fruit blijven we acteren binnen bestaande paradigma’s. We raken daardoor verder af van de noodzakelijke systeemveranderingen. Radicale verduurzaming wordt door ‘groenen’ niet afgewezen, maar met heel veel kleine stappen komen we er toch ook wel.

Fout! Zo is de verduurzaming van de gebouwde omgeving niet gebaat bij kleine stapjes. Die creëren een lock-in. Na een kleine stap moet er twintig jaar gewacht worden op een volgende. Die tijd hebben we niet! De meeste ‘groenen’ kunnen ook geen prioriteiten stellen. Alle initiatiefjes met een groen randje worden omarmd. Sommigen vinden zelfs dat duurzaamheid veel te veel over energie gaat. Ze begrijpen dan echter niet dat 90 procent van alle duurzaamheidsvraagstukken draait rond energie. Ook circulaire economie, biobased bouwen of de cradle-to-cradlebeweging kunnen alleen slagen als we het energievraagstuk oplossen. Laten we focussen en het in de goede volgorde doen.

Dan zijn er ook nog die verwarrende sociale en geopolitieke problemen. Kinderarbeid, dierenwelzijn en armoede hebben echter weinig met ‘groen’ te maken, maar alles met beschaving. We hebben een punt bereikt waarbij duurzaamheid geen doel meer is, maar uitgangspunt. We innoveren niet om te verduurzamen, maar omdat we op een beschaafde manier goede en gewilde spullen willen maken voor mensen.

Jan Willem van de Groep, programmaregisseur Energiesprong 

Reageer op dit artikel