artikel

Niemand wilde VBK Groep hebben

bouwbreed

Niemand wilde VBK Groep hebben
Martin Mooij

“Ik wil de verantwoordelijkheid niet meer alleen dragen”, verzuchtte president-commissaris Nicole Bakker mei dit jaar in een interview met deze krant. Ze was op zoek naar een goed heenkomen voor ‘haar’ VBK Groep. De gedroomde overname kwam er niet. Deze week vroeg de bouwer het faillissement aan.

Middelgrote bedrijven overleven het niet. Tot die conclusie kwamen aandeelhouder Bakker en algemeen directeur Hans Koppenol begin dit jaar. “We moeten of investeren en groter worden, kleiner worden en specialiseren of aansluiting zoeken bij een grote partij. De laatste optie is het beste voor het bedrijf en de werknemers.”

Familie Bakker wilde het bedrijf, dat vorig jaar nog verlies leed, eigenlijk ook wel kwijt. “Ik ben geen bouwer”, legde Bakker uit. “Geef mij een begroting, ik kan hem echt niet lezen. Dat geldt ook voor de rest van de familie. Wij zijn gewoon drie meiden, drie zussen.” De Bakker-dames kregen de leiding over het bedrijf na het plotselinge overlijden van oprichter Ad Bakker in 2007. Nicole Bakker kwam in de raad van toezicht.

In 2014 kwamen de verliezen. Reden voor Bakker om haar positie te heroverwegen. “Op een gegeven moment dacht ik: hoeveel levensvreugde brengt mij dit? Wil ik dit wel?” Het antwoord: Nee. De president-commissaris wilde liever meer tijd steken in Stichting Semmy, die zij na het overlijden van haar zoontje oprichtte. “Bovendien denk ik dat het bedrijf gebaat is bij iemand die wel verstand heeft van bouwen.”

Welke bouwer VBK in gedachte had? Geen grote in ieder geval. “Waarschijnlijk zijn we interessanter voor een middenbedrijf, dat door de overname twee keer zo groot wordt. Daar verwacht ik veel meer van”, zei Koppenol. En wat het bedrijf moest kosten? Daar had Bakker nog geen idee van. Gratis weggeven was in ieder geval geen optie. “Ik heb een moeder en zussen die van het bedrijf moeten leven. Bovendien ga je vaak niet goed om met dingen die je gratis krijgt. Ze moeten het echt willen hebben. Dat moet ook in de prijs tot uitdrukking komen.”

Spannende tijd

Of het een goed moment was om een bedrijf te koop te zetten? Daar hadden de VBK-bestuurders nog niet zo over nagedacht. Koppenol: “Dat weet je nooit zeker. Het is ook voor ons een spannende tijd.” Koppenol en Bakker zeiden dat in oktober meer bekend zou worden over een eventuele overname. En als er geen koper komt? “Dan is dat balen. Ik zal VBK echter niet laten vallen. Als het niet lukt, dan ga ik gewoon zelf door. Maar mijn voorkeur heeft het niet.”

Disciplines

In de maanden die volgden kwamen verschillende bedrijven in Hoorn kijken. De KlokGroep bijvoorbeeld zou langs zijn geweest. De Nijmeegse bouwer was toch al van plan om een vestiging in de Randstad te openen. Overnemen? Dat zag algemeen directeur Ton van de Klok niet zitten. “Daar zijn we niet mee bezig”, zei hij tegen Cobouw. “Het zou ook te veel van hetzelfde worden. Een groot deel van hun disciplines hebben wij zelf ook al in huis.”

Wie de andere “geïnteresseerde” partijen waren, die VBK de afgelopen maanden mocht ontvangen, is niet duidelijk. “De meeste stelden zich echter wat afwachtend op”, zegt regiobestuurder Ben Bleumer van FNV Bouw. “Tegelijkertijd droogde de orderportefeuille op en werden opdrachtgevers onrustig.”

In een persbericht, dat na het bekend worden van de faillissementsaanvraag werd verstuurd, spreekt de directie van VBK over “lopende onderhandelingen” met “meerdere partijen”. De hoop is dat het bedrijf met “meer dan vijftig jaar ervaring in enigerlei vorm” kan blijven bestaan.

VBK Groep

De basis voor VBK werd gelegd in 1961 toen Ad Bakker en Co van der Klok samen een aannemersbedrijf begonnen. Tien jaar later ging het bedrijf samen met Veldhuizen & Van Hoften. Veldhuizen, Bakker en Van der Klok werden VBK. Begin jaren tachtig zijn de partners uitgetreden en heeft Ad Bakker het bedrijf alleen voortgezet. In topjaar 2008 was de onderneming goed voor een omzet van 141,9 miljoen euro. In de jaren daarna liepen de omzet en de winstgevendheid terug. De cijfers over boekjaar 2014 zijn nog niet gepubliceerd, al zou er een “serieus verlies” geboekt zijn. Voor dit jaar rekende VBK op een omzet van 65 tot 70 miljoen euro.

Reageer op dit artikel