artikel

Naar de top én weer afdalen

bouwbreed Premium

Naar de top én weer afdalen

Als alpinist vind ik het fascinerend om te zien hoe ontwikkeltrajecten van organisaties worden vergeleken met (expeditie)klimmen.

In deze parallel hebben de klimmers allemaal hetzelfde doel: de top bereiken. Juist de focus op het behalen van de top is in mijn ogen misleidend. Het probleem van de metafoor is dat zij stopt bij de top. Omdat alle aandacht op de top gericht is, raakt de afdaling uit beeld. Alle klimmers weten echter dat het bereiken van de top de helft van de reis is. Pas bij een veilige terugkeer mag het succes gevierd worden. Immers, tijdens de afdaling gebeuren de meeste ongelukken.

De expeditie waar we met JongNLingenieurs deelgenoot van zijn, is de organisatie van een co-creatie voor een marktvisie van Rijkswaterstaat. Deze tocht begon in mei en evolueerde op 11 september in een dag met tweehonderd jongeren vanuit alle hoeken van de infrasector. Zij kwamen bij elkaar om hun visie op de infrasector te ontwikkelen. Met het initiatief van Captain Co-Creation hebben we nu onze eerste serieuze top beklommen. Vanaf die top zagen we andere bergtoppen die de moeite van het beklimmen waard zijn. 11 september was een prachtige start, maar nu willen we samen met de markt een echte verandering in beweging zetten. Het moeilijkste deel van de expeditie komt dus nu: het verder ontwikkelen van de visie in concrete plannen. Dit is de uitdaging van onze afdaling.

De opbrengst van onze eerste beklimming zijn dertig filmpjes, waarin ieder team een visie (prototype) op verbetering van de sector toelicht. Maar hoe brengen we deze ideeën verder? Het voorstel is om voor dezelfde doelgroep in januari 2016 een nieuwe dag te organiseren om verder te werken aan onze toekomstige infrasector. Mocht je je willen aansluiten bij deze expeditie, op welke wijze dan ook, stuur ons een reactie!

Doede Wessels, JongNLingenieurs 

Reageer op dit artikel