artikel

Landgoedvernieuwing

bouwbreed Premium

Landgoedvernieuwing

Grappig is dat je wel heel goed ingevoerd moet zijn om partij te kunnen kiezen in het conflict in de gemeente Bloemendaal over landgoed Elswoutshoek.

In dit soort conflicten zijn er al heel snel twee kampen. De rekkelijken (vernieuwing is okay) en de preciezen (wat? Vernieling!). Bovendien zijn de politieke scheidslijnen gecompliceerd. VVD en GroenLinks staan tegenover de andere partijen; en D66 laveert tussen beide posities. Daarnaast schijnt er nog iets te spelen van ‘oud’ geld (in een pak) versus ‘nieuw’ (in een T-shirt) én gepensioneerde betweters versus de rest, die ook wat vindt. Probeer daar maar wijs uit te worden als krantenlezer. De pers helpt daar niet bij. Die lijkt eerder zelf partij te zijn. Al snel lopen waarheid, meningen en symboliek door elkaar. Maar wie zet dan de feiten goed op rij en geeft daar duiding aan? Mijn waarneming is dat dit zo’n type vraagstuk is dat we aanduiden met het woord ‘venijnig’. Een zogenaamd wicked problem.

Het gaat allang niet meer om de splitsing van die kavel en de ‘landgoedvernieuwing’ die de eigenaren daar beogen. Het vraagstuk heeft veel meer ‘lagen’, namelijk sociaal-economische, politieke en persoonlijke. En dan lijken er ook nog veel mensen zich met dit vraagstuk te bemoeien die maar één soort gelijk kennen. Zo’n venijnig vraagstuk is net een kluwen touw die volledig in de knoop is geraakt. Als je aan het uiteinde trekt, raakt de kluwen meer in de knoop. En ook als je halverwege een draad los knipt, lukt het meestal niet de kluwen uit elkaar te halen. Meestal moet je heel wat draadjes doorknippen. Het vraagstuk moet dus linksom of rechtsom versimpeld worden, maar dat is nu precies wat de meeste betrokkenen helemaal niet willen.

Lenny Vulperhorst, Andersson Elffers Felix Utrecht          
l.vulperhorst@aef.nl  

Reageer op dit artikel