artikel

Ionen schonen het water in koeltorens

bouwbreed Premium

Ionen schonen het water in koeltorens

Koper-zilver-ionisatie is een probaat middel om legionellabacteriën in het water van koeltorens te bestrijden. Holland Water zet hiervoor zijn Bifipro-systeem in.

Holland Water experimenteert al zo’n vijf jaar met koper-zilverionisatie om gevaarlijke legionellabacteriën te bestrijden in het water van koeltorens. De techniek is volgens directeur Leo de Zeeuw in ruim tien koeltorens geïnstalleerd en zo ver ontwikkeld dat zij als handelsproduct kan worden aangeboden.

Als toepassing denkt De Zeeuw vooral aan kleine en middelgrote koeltorens met een vermogen tot 4 megawatt waarin water in een gesloten systeem circuleert. Voor grote industriële koeltorens is de techniek van koper-zilver-ionisatie minder geschikt, omdat het gekoelde water doorgaans op het oppervlaktewater wordt geloosd.

De techniek is een alternatief voor het bestrijden van gevaarlijke legionellabacteriën met chemicaliën; tot nog toe de meest gebruikte methode. Holland Water past voor koeltorens hetzelfde systeem toe als waarmee het bedrijf drinkwater vrijwaart van schadelijke legionellabacteriën. Na het koelen wordt het water opgevangen en door een koper-zilverionisator geleid. Vervolgens brengt een pomp het in de koeltoren waar het de warmte afgeeft. De ionen zorgen ervoor dat biofilm wordt verwijderd, bacteriën zich niet meer kunnen vermenigvuldigen en het gevaar op een legionellabesmetting wordt voorkomen.

Momenteel werkt het bedrijf aan een sensor die de concentratie aan koper- en zilverionen meet in het koeltorenwater. Door meer of minder elektriciteit te zetten op de elektroden van het systeem komen er meer of minder koper- en zilverionen in het water. De sensor is een alternatief voor het tijdrovende meten van de concentratie in een laboratorium. Het systeem voorkomt ook dat te veel koper en zilver in het water komt.

Op termijn hoopt Holland Water een sensor te maken die het aantal legionellabacteriën in water meet. Een dergelijke sensor bestaat in beginsel al, maar die kan nog geen onderscheid maken tussen dode en levende legionellabacteriën. En het zijn juist de levende exemplaren die een gevaar kunnen vormen.

De Zeeuw noemt de toepassing van zijn techniek in koeltorens “wereldwijd uniek”. “Alleen al in Nederland staan minstens 5000 koeltorens waar nu veelal milieubelastende chemische producten voor de noodzakelijke waterbehandeling worden gebruikt.”

Het bedrijf zegt vooralsnog de enige te zijn die koper-zilverionisatie toepast om biofilm en legionella in koeltorens te bestrijden.

Video Holland Water over Bifipro voor drinkwater en Bifipro Cool voor koelwater

Reageer op dit artikel