artikel

Het octrooi: Geïsoleerd dak- en gevelpanneel laat ook daglicht door

bouwbreed Premium

Een daglichtsysteem dat is afgestemd op de sandwichpanelen die in de industriële en agrarische sector worden gebruikt voor geïsoleerde daken en gevels. Volgend voorjaar komt het op de markt.

Atlas Acomfa is een van de grote Nederlandse leveranciers van lichtdoorlatende vlakke, golf- en profielplaten. Deze kunststof platen zijn bestemd voor toepassing in daken en gevels in met name de industriële en agrarische sector. Maar ook in de woningbouw, bijvoorbeeld voor het construeren van een serre of lichtstraat.

Algemeen directeur Aad de Klerk ziet de laatste jaren een toename van het gebruik van geïsoleerde dakplaten in de vorm van sandwichpanelen. Meestal bestaan deze uit een geprofileerde bovenplaat van staal en een vlakke onderplaat van staal of kunststof, met daartussen isolatiemateriaal. Evenals in enkelwandige daken moeten deze geïsoleerde daken worden voorzien van daglichtdoorlatende panelen die in dit geval ook goed moeten isoleren. De Klerk: “Er zijn bedrijven die voor deze daken zogeheten daglichtcassettes maken, wat nogal wat handwerk vergt. Deze bestaan volledig uit lichtdoorlatende kunststofplaten en zijn afgestemd op een van de vele bestaande sandwichpanelen. We hebben gemerkt dat het gebruik van die cassettes bepaalde problemen oplevert. Zo heeft een cassette een enkelwandige onder- en bovenplaat en daardoor een geringe isolatiewaarde. Een ander probleem is de tegenvallende water- en luchtdichte aansluiting op de sandwichpanelen. Die hebben zelf aan de zijkanten een bepaalde profilering, zodat ze mooi in elkaar vallen en er ook geen warmteverlies optreedt.”

Het lijkt een goed idee om voor een dak met een bepaald type sandwichpanelen de benodigde lichtdoorlatende panelen te fabriceren op basis van diezelfde sandwichpanelen.

En dat is precies wat De Klerk bedacht en octrooieerde. De panelen kunnen uiteindelijk tot een lengte van 6 à 8 meter op maat worden geproduceerd. In diverse diktes en desgewenst in een meervlaksuitvoering die is afgestemd op de gordingen van de kap waarop ze moeten komen. De uit voorraad te leveren standaard uitvoeringen worden gebaseerd op een sandwichpaneel van 100 bij 250 centimeter waarin een opening wordt gezaagd van 80 bij 180 centimeter. Op de randen van de metalen bovenplaat wordt met kit een lichtdoorlatende, enkelwandige plaat polyester of polycarbonaat vastgezet. Deze plaat kreeg hetzelfde profiel als de bovenplaat van het betreffende sandwichpaneel, zodat ze goed op elkaar aansluiten. Enkele kleine onderbrekingen in de kitrand moeten zorgen voor een lichte ventilatie naar de buitenlucht. Op de randen van de eveneens doorgezaagde onderplaat van het paneel komt een aluminium stoeltjesprofiel dat een vlakke, meerwandige kanaalplaat van polycarbonaat draagt. [Afhankelijk van de isolatiewaarde kan dat lopen van een vierwandige kanaalplaat van 10 millimeter tot een tienwandige van 32 millimeter. De panelen zijn op de bouw nog eenvoudig een stukje in te korten.

De lichtdoorlatende panelen zijn getest in een proefhuis en volgens De Klerk voldoen ze in alle opzichten goed. “We willen in het voorjaar van 2016 met de eerste panelen op de markt komen, afgestemd op onze traditionele klanten en de vijf in Nederland meest gebruikte sandwichpanelen. We zijn nu op zoek naar geïnteresseerden voor enkele pilotprojecten die we in de tussentijd zouden kunnen uitvoeren.”

Reageer op dit artikel