artikel

Gesjoemel

bouwbreed Premium

Gesjoemel

Nadat autofabrikant Volkswagen met een gemanipuleerd dieselluchtje tegen de publicitaire snuffellamp was gelopen, bleek ook het Koreaanse Samsung gegrepen door nul-op-de-meter.

De beeldkwaliteit van pulpdoorweekte televisieprogramma’s wordt via geraffineerde software automatisch op motion lighting gezet, waardoor energiemetingen favorabel uitpakken. Een reden voor de milieumaffia om de vlag uit te hangen, zou ik denken. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat er momenteel ook onderzoek wordt gedaan naar geritsel binnen de cementindustrie. Jarenlang zouden vakbondgerelateerde arbozakkenvullers stiekem hun voet op de weegschaal hebben gehouden, waardoor er vermoedelijk minder cement in de buidel zat dan daarop stond vermeld. Gespecialiseerde betonrotjuristen rondom het hsl-project broeden op een miljoenenclaim.

Zolang ik mij bewust ben van mijn bestaan, zag en hoorde ik, van groot tot klein, van dichtbij tot veraf, zwendel en bedrog. Toen ik in 1966 als zestienjarige metselaar de eerste winter meemaakte, bleek het een nationale sport te zijn om bouwvakkers met verkleumde handen en ijspegels aan de neus een handtekening te laten plaatsen op het vorstverletformulier. Met plezier deed ik daaraan mee, omdat ik niet wist wat ik deed, zoals ik destijds wel meer niet wist. Bovendien viel die ‘kruimelfraude’ in het niet bij de vele klaplopers die misbruik maakten van de Ziektewet.

IJsvrijgesjoemel van destijds heeft geleidelijk plaats gemaakt voor kwaliteitsgesjoemel, dat door het ontbreken van vakmanschap tot norm is verheven. Over gesjoemel kan ik mij op mijn leeftijd niet meer zo druk maken, maar wel over mijn kleinkinderen die ik nog niet heb. Hoe zouden zij over veertig jaar de gevolgen ervaren van de toenemende multiculturele samenleving, de uit de hand gelopen volksverhuizingen en de gedegradeerde bouwopleidingen? Technologische ontwikkelingen (vooral gedomineerd door economisch denken) zullen in toenemende mate tot ontmenselijking van de arbeid leiden. Ik zal het niet meer meemaken, maar wedden dat er op de bouw dan ook niet meer gerookt mag worden?

Harry Verhoeven, Studio Eyckehorst Bergeijk

Reageer op dit artikel