artikel

Gelukszoekers

bouwbreed

Gelukszoekers
Suzanne van de Kerk

In Amsterdam zijn tientallen mensen al weken aan het kamperen. Niet voor hun lol, nee. Ze wilden graag een bouwkavel bemachtigen om daar hun droomhuis te kunnen realiseren. En daarvoor kon je er maar beter vroeg bij zijn. Oogluikend werd deze primitieve pop-up camping toegestaan.

Aan deze campinggasten moest ik denken toen in Nijmegen een tentenkamp openging om er ongeveer drieduizend vluchtelingen op te vangen. Ook zij gaan kamperen. Komend vanuit een nachtmerrie van oorlog, geweld en een vaak barre tocht, durven ze daar misschien voorzichtig te gaan denken aan een nieuwe toekomst.

Mijn zus, die in Amman woont en werkt, attendeerde me op een derde verzameling tenten. Het was veruit de grootste. In het Jordaanse opvangkamp Zaatari verblijven 79.000 vluchtelingen. De meesten al jarenlang. De door Europa bepleitte opvang in de regio heeft z’n beperkingen. Er is geen einddatum in zicht en na jaren van verplichte verveling lonkt West-Europa: “Zo kom je vooruit”, zegt een 26-jarige laboratoriumtechnicus. “Ik heb een diploma en vijf jaar lang heb ik hier al niets mee kunnen doen. Ik wil een carrière.”

Vluchtelingen, migranten, asielzoekers… De mensen die Nederland binnenkomen, krijgen allerlei kwalificaties. ‘Allemaal gelukszoekers’, zo worden ze door sommigen weggezet. Maar wat is er mis met het zoeken van geluk, dacht ik bij mezelf. Dat doet ergens toch iedereen? Voor jezelf en je familie wil je toch het beste? Je stukgeschoten huis en de lege dagen vol verveling achterlaten voor een zinvol bestaan in vrede. Weg van de nachtmerrie van zinloos geweld, op naar een droomhuis met een droombaan. Of dat nu is voor mensen uit Amsterdam of uit Aleppo, daar kan de bouwsector vast bij helpen.

Gerben van Dijk, voorzitter H-team 

Reageer op dit artikel