artikel

Eerste stapjes

bouwbreed Premium

Eerste stapjes

Sinds de start van de Baanbrekers in de Bouw, in 2008, hebben er welgeteld tien mkb-bedrijven meegedaan aan het traject, voornamelijk kleine tot middelgrote adviesbureaus.

Vanuit de markt waren er geen mkb-aannemers die deelnamen aan het traject. Tot afgelopen week vier aannemers hun eerste kennismaking hadden met de Baanbrekers in de Bouw. Het was een succesvolle bijeenkomst: unaniem besloten de heren aan te sluiten bij het traject en dit samen af te maken.

Het is even wennen om tussen de collega’s van ingenieursbureaus Amsterdam en Rotterdam vier nieuwe gezichten te zien. Op uitnodiging van de beide gemeenten mogen de vier mkb-bedrijven een fase van het leertraject aanschuiven om kennis te maken met het gedachtegoed en de groep. Germieco, GP Groot, Van Ooijen en Verheij grijpen deze kans met beide handen aan. Het zijn aannemers die werkzaam zijn in de regio’s Amsterdam en Rotterdam. Vier mannen die een duidelijke ambitie hebben om de bouwsector te veranderen.

Dat blijkt direct wanneer Kees Uiterwijck het woord neemt en zijn droom deelt met de groep: “Ik wil zo graag dat we het anders gaan doen met elkaar. Dat we na al die jaren het gedoe achter ons laten en mooie projecten realiseren. Dat we weer plezier krijgen in het werk.” Daarin liggen de dromen van opdrachtgevers en aannemers op een lijn.

Vervolgens lieten Dick Ruiter en Rob Konijn zien dat mkb-bedrijven houden van aanpakken. Bijvoorbeeld het initiatief van de gemeente Rotterdam, mkb-convenant, vinden zij bij uitstek een aanpak om te breken met het oude gedrag en om mooi werk te kunnen maken.

De aannemers krijgen ook nog een spiegel van de opdrachtgevers. Het blijkt na twee dagen dat aannemers vooral zelf nog veel spreken over wantrouwen, terwijl de opdrachtgevers aangeven hier veel minder mee bezig te zijn. In hoeverre is er sprake van beeldvorming? Een van de deelnemers zegt: “Ik heb vier mannen leren kennen, met alle vier zou ik morgen een werk willen maken. Ik weet zeker: dan loopt het op rolletjes.”

De groep besluit om het niet bij een tweedaagse te laten. Daarvoor zijn de ambities te groot. Allereerst moeten er meer mkb-bedrijven aansluiten bij de Baanbrekers. Ook willen ze het gedachtegoed van het mkb-convenant opschalen, want hier hebben nog te weinig mensen van gehoord. Kortom, wordt vervolgd!

Serena Scholte, lid Advisory Board van StartupDelta 
Serena@uturnity.nl 

Reageer op dit artikel