artikel

Eerste laboratoriumgebouw met hoogst haalbare Breeam-NL-score

bouwbreed

Eerste laboratoriumgebouw met hoogst haalbare Breeam-NL-score

De Life Sciences Incubator (LSI) op het Utrecht Science Park heeft het Breeam-NL ontwerpcertificaat Outstanding. Het is het eerste laboratorium in Nederland dat dit hoogst haalbare niveau haalt. Hoewel het gebouw zo is ontworpen dat het op alle verdiepingen laboratoria kan huisvesten, is het toch licht van gewicht en flexibel indeelbaar.

De LSI wordt in opdracht van de Universiteit Utrecht gebouwd om startende ondernemers in de levenswetenschappen te huisvesten. Dat betekent dat het per definitie een komen en gaan zal zijn van immer nieuwe start-ups. Dat vraagt een flexibel indeelbare constructie. Aangezien alle bedrijfjes laboratoria nodig hebben, moeten alle vloeren echter trillingsvrij worden uitgevoerd. En trillingsvrij is in tegenspraak met flexibel.

Stijve constructie

Architectenbureau Mecanoo en constructeur Giesbers kozen voor een constructie van betonnen liggers en bollenvloeren, die in situ worden gestort en daarom een stijvere constructie opleveren dan een staalconstructie met kanaalplaatvloeren. Doordat de constructie is geoptimaliseerd, zijn minder transportbewegingen, materialen en toeslagstoffen nodig. Dit leidt tot een gewichtsbesparing van circa 15 procent ten opzichte van traditionele bouw. En dat levert Breeam-punten op.

Een andere belangrijke verdienste is dat 95 procent van de hoofdcomponenten van het gebouw is geproduceerd door ISO 14001-gecertificeerde bedrijven.

Het stramien is 7,20: een normaal kantoorstramien, dat een goede flexibiliteit oplevert. Luchtbehandelingskasten worden op trillingsdempers geplaatst.

In het atrium, dat niet alleen belangrijk is voor de klimaathuishouding, maar ook als ontmoetingsruimte, worden de verdiepingsvloeren kruislings met elkaar verbonden door betonnen bruggen en stalen trappen. De ontwerpers willen ontmoetingen en samenwerking tussen de gebruikers hiermee stimuleren. Het atrium wordt gevuld met daglicht dat binnenvalt door lichtstraten in het dak.

CO 2-reductie

Hoogwaardige isolatie, een goede kierdichting, warmte- en koudeopslag, led-verlichting en pv-panelen zorgen voor een 40 procent lager energieverbruik dan het Bouwbesluit vereist. Alle maatregelen samen leveren een CO 2-reductie op van ruim 30 procent.

In het integrale ontwerpproces zijn de ontwerpbeslissingen getoetst aan de impact op gebruikswaarde, belevingswaarde en toekomstwaarde voor de eigenaar, gebruikers en omgeving, gemeten in levenscycluskosten. Het resultaat is een gebouw waarin architectonische keuzes, bouwtechnische oplossingen en duurzaamheidskwaliteiten met elkaar zijn vervlochten.

Paul Ketelaars van Mecanoo: “Het gebouw is integraal ontworpen om mee te kunnen veranderen met de behoeften van gebruikers. Dergelijk flexibel duurzaam vastgoed wordt de standaard.”

Reageer op dit artikel