artikel

Blog: Maak mooie dingen

bouwbreed

Blog: Maak mooie dingen
Suzanne van de Kerk

“Mooi? Nee, dat zou ik niet willen zeggen”, vertrouwde een architect mij eens toe. Het renovatieproject waar hij zijn naam aan had verbonden was wel “conform opdracht” en “binnen budget” uitgevoerd, maar hij durfde het eigenlijk niet op zijn website te zetten. “Ik vrees dat hier weinig mensen warm van worden.”

Disclaimer: De komende 300 woorden zijn doorspekt met idealisme. Ik weet ook wel dat er ontzettend veel partijen betrokken zijn bij het maken van een gebouw, brug of weg. En ja, er is natuurlijk altijd een budget, financiering, wet- en regelgeving en een afnemer waar rekening mee gehouden moet worden. Maar dan nog!

Maak mooie dingen. Wie wil zijn naam verbinden aan een identiteitsloze blokkendoos, matig rijtjeshuis of  ‘plank‘? Laat dán zien dat je met weinig middelen iets heel moois, degelijks of duurzaams kunt maken. De bouw gaat toch geen uitdaging uit de weg?

Ze bestaan echt wel; architecten, bouwers en andere bouwpartijen die geen concessies doen aan schoonheid en kwaliteit. Al kom ik ze zelden tegen. Om financiële of praktische redenen sneuvelt er altijd wel ergens een goed voornemen.

“Ik denk dat ongeveer de helft van de projecten die we maken het vermelden waard is”, liet een bouwdirecteur zich eens tijdens een interview ontvallen. “De rest had best wat beter of mooier gekund, dat mag je best weten.” Niet erg, zolang niemand er over klaagt. “Waarom overdrijven? Onze schoorsteen moet roken.” 

Ach ja, misschien is het allemaal wat teveel gevraagd. Misschien mogen we al blij zijn als alle partijen in de sector een behoorlijke boterham kunnen verdienen. En dat er zo nu en dan eens iets lelijks wordt gemaakt? Dat moeten we maar voor lief nemen. Al steekt het wel. Toch?

Reageer onder deze blog of via Twitter op @MartjanKuit of @CobouwNL

Reageer op dit artikel