artikel

Blog: Innovatie

bouwbreed

Blog: Innovatie

Er moet meer geïnnoveerd worden, vindt de politiek. Trots zijn ze dan ook dat we met ons land op de vijfde plek terechtgekomen zijn in een van de vele lijstjes waaruit blijkt hoe innovatief we wel zijn. Dan ontgaat mij wel waarom er zoveel commotie rond Volkswagen en nu ook Samsung is.

 

De stampij rond Volkswagen en Samsung die ongeveer hetzelfde heeft gedaan als Volkswagen maar dan met tv’s, is om twee redenen raar. De autobranche en naar nu blijkt ook de televisiebranche hebben de kluit belazerd met software die herkende als er sprake was van een test. Dan werd ineens het vermogen teruggeschroefd waardoor de testresultaten prachtig zijn maar niets met de praktijk te maken hebben.

De industrie is echter lang niet de enige die dat doet. Een fraai voorbeeld van deze week is natuurlijk Hans van Baalen Europarlementariër van de VVD. Iedereen had het kunnen weten dat hij commissaris bij Mercedes is en ook nog een functie bekleedde bij de auto-industrieclub RAI. Die functie heeft nu neergelegd om vrijuit mee te kunnen debatteren over het schandaal bij Volkswagen, zegt hij. En dat hij vorig jaar nog gepleit had voor minder regels voor de auto-industrie was absoluut niet ingegeven door zijn werk voor RAI en Mercedes, maar had hij als politicus gezegd. Dit is een staaltje volksverlakkerij waarbij vergeleken Volkswagen nog heilig is.

Maar ook om een andere reden is de zaak raar. De politiek vraagt om een innoverend bedrijfsleven. Me dunkt dat de gewraakte software ruimschoots aan de definitie van innovatie voldoet. Hooguit zou de vraag gesteld kunnen worden waarom de technici van Volkswagen en Samsung hun denkkracht en innoverend vermogen niet in het schoner en zuiniger maken van motoren respectievelijk tv’s hebben gestopt.

Het valt mij overigens op dat ook bij enkele brancheverenigingen iets soortgelijks aan de gang is. Als de overheid iets wil bereiken en daarom strakkere normen wil stellen, dan is het land te klein.

Brancheorganisaties vallen over elkaar heen om de betrokken bewindslieden te melden dat zij er nog niet klaar voor zijn. Dan denk ik wel eens dat die verenigingen de verkeerde mensen in dienst hebben. In plaats van neezeggers zouden ze jaknikkers moeten hebben. In zoverre dat ze niet klakkeloos moeten doen wat de overheid zegt, anders wordt het ook een chaos.

Maar de Pavlov-reactie dat ze iets niet kunnen, is zo langzamerhand wat sleets geworden. Beter is om te kijken hoe aan de eisen wel voldaan kan worden. Nul-op-de-meter laat zien dat goede bedrijven veel meer kunnen dan een enkele brancheorganisatie denkt. En juist als het gaat om innovaties, moeten brancheorganisaties niet kijken naar de achterblijvers, maar naar de koplopers. Maar wellicht vraag ik nu teveel innovatie van ze.

Ferry Heijbrock, journalist Cobouw
Follow me on twitter @Ferryheijbrock

 

Reageer op dit artikel