artikel

Betonstraatstenen bieden stabiliteit in alle richtingen

bouwbreed

Betonstraatstenen bieden stabiliteit in alle richtingen

De Franse firma Heinrich & Bock heeft een innovatief systeem van betonstraatstenen die in alle richtingen stabiel liggen. Excluton, fabrikant van betonproducten in Druten, start binnenkort met de productie van het systeem voor de Nederlandse markt.

Rob Nijenhuis van Excluton legt uit: “De stabiliteit is te danken aan drie verschillende nokken of afstandhouders aan de koppen en langszijden van de betonstraatstenen. De combinatie van die nokken en een voegvulling van gewoon zand (gradatie 0-2) levert een fantastische zijwaartse, opwaartse en neerwaartse stabiliteit op. Daarover zijn proeven gedaan in laboratoria.”

Keops+ heet het systeem. Het biedt weerstand tegen verzakken, spoorvorming, verschuiven, kantelen en omhoog komen. Rem- en draaikrachten hebben geen invloed op het verband van de bestrating. Kabels en leidingen liggen veilig onder het wegdek.

“Het systeem is voor wegen en gebieden met extreem verkeer. Dat kan binnenstedelijk zijn, of elders op een slechte grondslag”, aldus Nijenhuis. “We hebben de mallen reeds besteld voor de productie in licentie van het Keops+ systeem. In Nederland zijn nog geen projecten uitgevoerd, maar we hebben het product wel besproken met gemeentes. Zij tonen interesse, ook voor havengebieden en industrieterreinen. Het systeem zorgt voor een grote besparing op kosten van beheer en onderhoud. Het wegdek blijft tijdens het gebruik zeer strak liggen. Het Keops+ systeem kan ook goed bij bushaltes worden toegepast, om spoorvorming te voorkomen. De stenen zijn normale betonstraatstenen. We starten met het formaat 21 x 4,5 x 8 centimeter, met verschillende deklagen in kleuren naar wens.”

Reageer op dit artikel