artikel

“Aanbesteding mag niet alleen over honorarium gaan”

bouwbreed

“Aanbesteding mag niet alleen over honorarium gaan”

Do Janne Vermeulen werkte samen met Jeroen van Schooten aan de eerste pps (publiek-private samenwerking) in Nederland. In 2013 stapten ze met zakelijk directeur Gerard van Hoorn uit MVSA Meyer en Van Schooten Architecten en begonnen Team V Architectuur. Het portfolio bestaat voor bijna 90 procent uit publieke werken. Met veertig mensen in dienst werken ze onder meer aan Het Gelders Huis, het hoofdgebouw van de TU/e en Het Nieuwe Universiteitsgebouw voor de VU in Amsterdam.

Zie je alleen maar voordelen om onder een aannemer te werken?

“Nee, het is ook erg leuk om rechtstreeks voor een opdrachtgever te werken. Vooral als de vraagstelling nog niet helemaal vaststaat en we kunnen meedenken in de formulering. Het voordeel van samen met een aannemer inschrijven is dat hij mede-eigenaar is van het ontwerp, waardoor we een hoog ambitieniveau kunnen waarmaken.”

Minder lange lappen tekst in integrale tenders!

Wat is de sleutel tot een succesvolle inschrijving?

“Het succes valt of staat bij de betrokkenheid van alle partijen. Als het tenderteam lekker loopt, straal je dat uit. Maar ook een duidelijke vraagstelling is essentieel voor een geslaagd eindresultaat. Normaal probeer je samen met je opdrachtgever aan de keukentafel achter de ware vraag te komen. Dat is nu onmogelijk. Je kunt dat heel vervelend vinden, maar voor ons is het een sport om ondanks de beperkte middelen, geschreven stukken en georganiseerde dialogen, de echte vraag te begrijpen.”

Om wat voor soort architect vragen integrale aanbestedingen?

“Je moet je niet opstellen als de architect die een mooie schets maakt en het daarbij laat. Maar je komt er ook niet als je een teamplayer, een prater en een polderaar bent. Je moet in het begin vragen stellen, heel goed luisteren, onderzoeken, analyseren en toetsen. Vervolgens is het belangrijk dat je visie en ontwerpkracht laat zien door je opdrachtgever te verrassen.”

Doen jullie aan alles mee?

“We onderdrukken de neiging om te kijken door hoeveel eerste rondes we kunnen komen. Wij vinden het belangrijk dat we de opgave interessant vinden, want als je wint, zit je er jaren aan vast. Wij selecteren daarom op maatschappelijke meerwaarde en complexiteit. Daarnaast zijn we kritisch op de prijs-kwaliteitverhouding. De aanbesteding mag niet alleen over honorarium gaan.”  

Wat vind je vervelend aan openbare aanbestedingen?

“De eerste rondes. Die haal je meestal op basis van je portfolio. Het omschrijven van je referenties is echter tijdrovend en onbevredigend. Ik maak me hard voor minder lange lappen tekst in integrale tenders. Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Daar zijn architecten goed in. Tekeningen zouden daarom ook een opgenomen onderdeel kunnen zijn van de contractstukken.”

Reageer op dit artikel