artikel

Woning vervangen: 98.000 euro

bouwbreed

Woning vervangen: 98.000 euro

In Tilburg is in één dag een kant-en-klare, direct bewoonbare nul-op-de-meterwoning geplaatst. Het uit twee lagen bestaande huis werd in twee delen geprefabriceerd bij Think Wonen en vervolgens op de bouwplaats gemonteerd.

De prefab woning kost, inclusief de sloop van de verouderde woning van corporatie Tiwos, 98.000 euro exclusief btw. Minister Blok (wonen) is zeer geïnteresseerd in deze innovatieve bouwwijze. Hij neemt de woning vandaag officieel in gebruik.

In de nul-op-de-meterwoning van Think Wonen is veel aandacht besteed aan isolatie en kierafdichting. De woning heeft geen gasaansluiting: alle installaties werken op elektriciteit, waarvoor de stroom wordt geleverd door zonnepanelen. Een infraroodsysteem zorgt voor de verwarming. Met warmte wordt uiterst efficiënt omgegaan. Zo is de woning voorzien van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning en wordt met het warme afvalwater de waterleiding voor de douche voorverwarmd.

Blok is aangenaam verrast dat ook kleine ondernemers concepten ontwikkelen voor nul-op-de-meterwoningen. “Het principe is bekend van de Stroomversnelling, maar dat is vooral het domein van vier grote bouwmaatschappijen. Het is toe te juichen dat ook andere partijen ermee aan de slag gaan”, laat de minister via zijn woordvoerder weten. Dat het om een prefab woning gaat, is een tweede reden voor Blok om persoonlijk een kijkje te nemen in de Tilburgse Akkerstraat.

Autoindustrie

Think Wonen bouwt in een fabriek in Drunen duurzame woningen op maat volgens het principe van de autoindustrie. Directeur Mark Spee: “We beginnen met een casco en daaraan voegen we telkens nieuwe onderdelen toe: wanden, deuren, trappen, plafonds, leidingen, sanitair, de keuken, enzovoort, tot je een compleet huis hebt.”

Maatvoering, inrichting en materiaalkeuze zijn variabel. Spee zegt elk gewenst type te kunnen leveren: van appartement tot rijtjeswoning en van twee-onder-een-kap tot wooneenheden voor zorgcomplexen. De elementen zijn zo geconstrueerd dat ze onderling te combineren zijn. “Ze kunnen worden gestapeld, geschakeld of aan een bestaand pand worden toegevoegd, bijvoorbeeld als extra verdieping.”

De variabele bouwkundige mogelijkheden, de duurzaamheid van het concept en de kosten waren voor Tiwos reden om Think Wonen te contracteren voor een pilot met nul-op-de-meterbouwen. “Wij doen mee aan de Stroomversnelling en zijn voortdurend op zoek naar innovatieve ideeën’’, verklaart André van der Wouw, vastgoedmanager bij de Tilburgse corporatie.

Tiwos gebruikt de woning in de Akkerstraat als proefproject. “Dit concept bevat zoveel nieuws, dat we het eerst grondig willen testen voordat we over grotere projecten gaan praten. Infraroodverwarming bijvoorbeeld kun je pas op grote schaal toepassen als je zeker weet dat het goed werkt.”

Lees verder: Net als een auto, van de lopende band

Reageer op dit artikel