artikel

Wasted maakt nieuwe baksteen van lokaal ingezameld plastic afval

bouwbreed

Wasted maakt nieuwe baksteen van lokaal ingezameld plastic afval

Van lokaal ingezameld plastic afval maakt Wasted kleurrijke bouwstenen. Daarvan wil het eerst een podium bouwen in Amsterdam-Noord. Daarna volgen bankjes en ander straatmeubilair.

Wasted is een initiatief dat buurtbewoners aanmoedigt om hun plastic afval gescheiden in te zamelen en in te leveren. Voor elke volle zak plastic krijgen ze een munt, waarvoor ze een gehaktbal kunnen kopen bij de plaatselijke slager, een filmpje kunnen pakken in de buitenbios, of hun band laten plakken. Het plastic wordt verwerkt tot vrolijke gekleurde blokken, waar van alles kan worden gemaakt. Voor de deelnemende ondernemingen biedt de organisatie zichtbaarheid en kans op nieuwe bezoekers en klanten.

Meubels en objecten

Een gemiddeld huishouden produceert volgens projectmanager Barbara Koole van Wasted ongeveer één zak van 50 liter plastic per week. Sinds de start van het project in april zijn al zo’n tweeduizend zakken verzameld. Dat is genoeg voor duizend plastic blokken. Die worden gemaakt door het plastic te sorteren, wassen, versnipperen en versmelten. Koole vertelt dat ze graag een podium wil bouwen voor de plaatselijke Pekmarkt. Ook wil ze straatbanken bouwen en lampen van lichtdoorlatend plastic.


Wasted houdt de geheimen van het sorteren, versnipperen en versmelten van de kunststoffen niet voor zichzelf. Bij het buurtlab kunnen geïnteresseerden in workshops leren hoe je verschillende typen plastic kunt onderscheiden en er vervolgens zelf bouwblokken van maken. Voor scholen is een speciaal lespakket ontwikkeld. Alle informatie is ook online beschikbaar, zodat iedereen een vergelijkbare organisatie kan opzetten en bouwblokken kan smelten. Koole: “Er is interesse vanuit alle continenten. Er wordt zelfs vanuit India, Nieuw-Zeeland en Zambia contact met ons opgenomen.”

Voor oud ijzer en papier krijgen mensen altijd al betaald. In Amsterdam-Noord nu dus ook voor plastic. Dat kan volgens Koole bijdragen aan de noodzakelijke verandering in de perceptie van afval als grondstof. Koole droomt wel eens over een toekomst waarin mensen betaald krijgen voor hun groenafval.

Reageer op dit artikel