artikel

Stop met plannen maken, begin met genieten

bouwbreed

Stop met plannen maken, begin met genieten
Suzanne van de Kerk

Op Youtube kwam ik een prachtig filmpje tegen met de titel: Plannen maken is zinloos. Intrigerend, dacht ik, dus kijken! Inmiddels heb ik het al vele malen opnieuw bekeken. Het filmpje, geïnspireerd op het gedachtegoed van de vrije denker en filosoof Alan Watts, is een oproep om nú te leven in plaats van altijd maar te plannen voor de toekomst.

Overigens geen wonder dat wij mensen dit doen. Al vanaf de kleuterschool leren we immers om ons voor te bereiden op een succesvol leven later. En als dat leven later heden is geworden, zijn we daar niet bij, want we zijn al weer bezig met wat dáár weer na komt. Voor je het weet ben je de grote afwezige in je eigen leven. Het filmpje eindigt dan ook met de woorden: “You can’t live at all, unless you can live fully now” .

Ik denk dat het met name belangrijk is om onze jonge, talentvolle collega’s te leren in het nu te leven. Herken je die ongeduldige ambitie? De één na de ander geeft aan directeur te willen worden en het liefst morgen, of anders toch wel zo snel mogelijk. Ik denk dan: ga eerst leren, leren, leren. Zorg dat je je verdiept in ons mooie vak en dat je een eigen visie ontwikkelt. Doe de dingen die je nu doet bewust en met passie! De kansen komen dan vanzelf op je pad.

Natuurlijk is het niet zinloos om bezig te zijn met de toekomst en vooruit te kijken naar wat er op ons afkomt. Ik denk alleen dat we onze energie niet moeten stoppen in het maken van plannen, maar in het leren van wat we doen. En daar dan ook echt van te genieten. Want de mooiste herinneringen voor later, maak je immers nu!

Bianca Seekles, directeur ERA Contour 

Reageer op dit artikel