artikel

Stop de prijsvragen

bouwbreed

Stop de prijsvragen

Wooncorporatie Wonion was in 2008 één van de eersten die voor onbekende en nieuwe opgaven de markt uitdaagde.

De opdracht richting de markt was: ‘Kom met verassende oplossingen’. Het idee was om daarmee innovaties uit te lokken. Als corporatie hadden we de expertise niet in huis en adviseurs faalden jammerlijk bij hun zoektocht naar de techniek voor betaalbare energieneutrale huizen. In plaats van grote opdrachten aan advies- en ontwerpbureaus te geven, kregen bouwcoalities een flinke vergoeding voor hun inspanningen en een kans op een snel en intensief leertraject. Dat heb ik later herhaald met het programma ‘Slim en Snel’. Daarbij hebben we vooral ontdekt welke factoren opschaling in de weg stonden.

Anno 2015 denken veel corporaties dat dit een mooi trucje is om de goedkoopste oplossing van de markt te krijgen. Er worden onmogelijke eisen (budgetten) gesteld, die op nog geen enkele plek zijn waargemaakt. Daarnaast moeten coalities iedere keer een oplossing zoeken voor een opgave, terwijl er inmiddels ook vele oplossingen zijn die passen bij de opgaven waarmee corporaties kampen. De praktijk is dus dat partijen niet hun eigen concepten kunnen etaleren, maar gedwongen worden om met behulp van ingewikkelde processen telkens weer nieuwe wielen uit te vinden. De praktijk is ook, dat de partijen met oplossingen afhaken en de leemte wordt ingevuld door kleinere lokale coalities. Dat zijn vaak aaibare partijen, die zich ook nog redelijk weten te verkopen. Het resultaat is over het algemeen teleurstellend: te duur, te vaag, te onwetend, gestapelde technieken, beperkte garanties enzovoort, enzovoort. De bouwwereld is aan het veranderen. Probeer als corporatie eens andersom te denken. Ga op zoek naar de beste oplossing voor jouw probleem. Stop met die dure prijsvragen. Die gebruik je alleen bij opgaven waar nog niemand een antwoord op heeft.

Jan Willem van de Groep, programmaregisseur Energiesprong  

Reageer op dit artikel