artikel

Sjakie

bouwbreed Premium

Sjakie

We blijven altijd kiezen voor de laagste prijs en niet voor de beste oplossing. Dit mantra doet bij veel start-ups de moed in de schoenen zakken, want op prijsconcurrentie winnen zij het vrijwel nooit. Ik zeg: vergeet de prijs en geef je opdrachtgever het Sjakie-gevoel.

Zelf heb ik dit gevoel meesterlijk ervaren toen ik op de Smogfreeparty was van Daan Roosegaarde. Hij weet als geen ander hoe hij mensen bij een maatschappelijk probleem kan betrekken zoals bijvoorbeeld luchtvervuiling en de aanpak daarvan. Het gaat over serieus geld: via Kickstarter haalde hij in korte tijd 77k op, meer dan de benodigde 50k. Hoe hij dat doet? Hij neemt ons mee in zijn verhaal en maakt ons allemaal verliefd op zijn oplossingen.

Tijdens de Smogfreeparty stond ik samen met tout Rotterdam dansend om de 7 meter hoge toren om te vieren dat onze CO2-uitstoot netjes uit de lucht wordt gefilterd. Nou ja, eigenlijk dansen we, omdat we allemaal een prachtige smogdiamant mee naar huis krijgen en we kunnen zeggen dat we erbij waren. Het is een heerlijk spektakel met een goed gevoel: met een ring koop je 1000 kubieke meter schone lucht.

Nog een start-up die Willy Wonka’s kracht toepast om te groeien. Het zijn de drie mannen Jasper Brommet, Ward Massa en Tom van Soest van Stonecycling. Zij maken bakstenen van bouwafval en zijn een prachtige, ideologische start-up. Maar dat alleen verkoopt nog niet, dus gaan ze verder. Zij nemen je mee in een ambachtelijke steenfabriek in Limburg waar geen gewone bakstenen van de lopende band komen, maar prachtige, gekleurde stenen met namen waarvan het water je in de mond loopt. Namen als nougat, salami of aubergine. Dat de bakstenen iets duurder zijn dan de goedkoopste, dat neem je op de koop toe. De perfecte weg om het gesteggel over laagste prijzen achter je te laten en te doen waar je goed in bent: de wereld mooier maken.

Serena Scholte, lid Advisory Board van StartupDelta 

Serena@uturnity.nl 

Reageer op dit artikel