artikel

Reportage: ‘Het is om jaloers op te worden’

bouwbreed Premium

Reportage: ‘Het is om jaloers op te worden’

Op het fabrieksterrein van Hurks Prefab Beton verdringen bezoekers zich rond een vers gevelelement. Het is niet zozeer het perfect voorgevormde betonnen skelet dat verbazing wekt als wel de gedetailleerde afwerking. Strak wit metselwerk op de buitengevel, beglazing, ventilatie, isolatie en elektra – alles zit erop en eraan.

Het element is kant-en-klaar voor montage, terwijl er maar weinig menselijke handen aan te pas zijn gekomen om het te maken. Het meeste werk is achter een computerscherm gedaan. Het element is uit een 3D-model gelicht, bewerkt en daarna doorgestuurd naar de productieafdeling waar volledig computergestuurde apparaten het in verschillende fasen hebben opgebouwd. “In de autoindustrie is zo’n productieproces heel normaal’’, zegt Hurks’ ICT-manager Robbert Sterk. “Daar zie je meer robots dan mensen. Voor de bouw is het soms nog even wennen.”

Dat geldt in elk geval voor de Spaanse ingenieur Maite Molinos, die voor een firma in Castellón betonelementen ontwerpt. “Wij werken ook al jaren met prefab, maar zo gedetailleerd als hier wordt geproduceerd, kunnen wij het niet. Als ik thuis vertel wat ik hier heb gezien, geloven ze me niet. Het is om jaloers op te worden.”

Zo denken meer leden van het gezelschap erover. Prefab beton is zeker geen onbekend materiaal in Spanje en Zuid-Amerika, maar de Nederlandse bouw heeft onmiskenbaar een voorsprong. Dat heeft onder meer te maken met de loonkosten. Die zijn in Nederland, zeker in vergelijking met veel Zuid-Amerikaanse landen, hoog.

Bij lage lonen voelt een aannemer of fabrikant de noodzaak om de traditionele werkwijze in te ruilen voor een efficiëntere aanpak niet als erg urgent. Daarom wordt bouwen in prefab beton in combinatie met BIM in veel landen nog maar op beperkte schaal toegepast.

Toch lijkt er wat Zuid-Amerika betreft sprake van een kentering. Die is onder meer op gang gebracht door de opzienbare prestaties in prefab beton waarmee Nederland wereldwijd bewondering oogst. Meest recente voorbeeld zijn de complexe vormen van de spanten en wandelementen in de parkeergarage van het nieuwe spoorwegstation in Mons, waarvoor Hurks dit voorjaar een Global BIM Award ontving. “Door betere engineering, hogere kwaliteit, minder materiaalverbruik en een snellere bouwtijd wordt prefab beton ook voor lagelonenlanden aantrekkelijk”, stelt Jan Fennema. Zijn firma Construsoft is vertegenwoordiger van Tekla Structures, in Finland uitgedachte software die met 3D-modellen bouwen in staal en beton sterk heeft vereenvoudigd en geperfectioneerd. In Nederland wordt deze software vanwege de hoge betrouwbaarheid op grote schaal gebruikt. Construsoft is erin geslaagd ook interesse te wekken bij aannemers en fabrikanten van staal en beton op het Zuid-Amerikaanse continent.

F ennema: “In de regel geldt, hoe hoger het arbeidsloon, hoe sneller de overstap naar prefab en BIM. In Zuid-Amerika mag arbeid dan weinig kosten, ook in die landen hebben aannemers te maken met tijdsdruk. Het vooruitzicht van een snelle bouwtijd kan doorslaggevend zijn om het roer om te gooien en over te stappen op prefab. Zelfs in een goedkoop land als Peru kan het wel degelijk lonend zijn.”

Construsoft begon in 1998 met tien personeelsleden. Inmiddels telt het bedrijf 110 medewerkers, van wie een groot aantal is gestationeerd in Spanje en Zuid-Amerika. De omzet stijgt dit jaar naar verwachting van 15 naar 17 miljoen.

De groei wordt momenteel vooral gerealiseerd op de Spaanse markt. Spaanse bouwbedrijven die de zware economische crisis hebben overleefd nemen deel aan grote projecten in het buitenland (Panamakanaal, Heathrow) en gebruiken daarvoor de Fins/Nederlandse software.

In Zuid-Amerika verwachten Fennema en zijn zakenpartner Jose Cosculluela een gestage groei van gemiddeld 4 procent. Zij zien de komende jaren een stijgende vraag naar prefab beton. Cosculluela: “Colombia bijvoorbeeld mist nog veel infrastructuur. Dat land investeert nu volop in snelwegen en tunnels. Chili gaat een nieuwe luchthaven in Santiago bouwen. En Peru wil de mijnbouw uitbreiden.”

Het succes is Construsoft niet komen aanwaaien. Het bedrijf heeft veel tijd en energie gestoken in het bewerken van de markt en het opbouwen van een netwerk. Medewerkers van Construsoft geven lezingen op congressen en het bedrijf onderhoudt goede contacten met de betonverenigingen in Spanje en Zuid-Amerika. Samen met deze organisaties is intensief gelobbied voor de inzet van BIM-software. “De oude bouwwijze is onze grootste concurrent. Het kost gemiddeld twee jaar om een klant te overtuigen”, aldus Fennema.

Meer landen in Zuid-Amerika maken een economische groei door en bereiden grote bouwprojecten voor, maar niet in elk land is de markt even aantrekkelijk, hebben Fennema en Cosculluela moeten vaststellen. Zakendoen wordt in veel gevallen bemoeilijkt door corruptie. Maar worden er steekpenningen verlangd, dan houdt Construsoft het direct voor gezien. Jan Fennema: “Daar kunnen wij onmogelijk in meegaan. Wij hebben maar één product om te verkopen. Dat willen we smetvrij houden.”

Reageer op dit artikel