artikel

Open brief aan Job Dura

bouwbreed Premium

Open brief aan Job Dura

Beste Job, hoe kan het dat een bedrijf dat de visie, de techniek en de kennis in huis heeft om nul-op-de-meter te realiseren dat niet standaard doet en gewoon woningen blijft produceren die binnen tien jaar aan verduurzaming toe zijn?

Ik begrijp het niet. Kijk, dat Dura Vermeer het winkelblok met appartementen aan de Peppelweg in Rotterdam laat slopen, kan ik me best voorstellen. Ik woon er in de buurt en ja, het is het allemaal net niet meer. Afgeleefd, asbest, te klein… Soms moet de sloophamer eraan te pas komen om een gebied een nieuwe kwaliteitsimpuls te geven. En dat is nu juist het punt: welke kwaliteit komt er terug?

Ik wil het dan niet hebben over de jarendertiguitstraling die zo’n beetje elke nieuwbouwwijk kenmerkt, maar het volgens architectuurkenners vaak net niet is. Het gaat me er nu om hoe duurzaam de nieuw te bouwen woningen zijn. Iemand vroeg op Twitter over dit project: “Waar zijn de zonnepanelen?” Reden voor mij om de brochure op de website ‘Wonen aan de Peppelweg’ nog eens goed te bekijken. Helaas kwam die niet verder dan ‘voldoet aan energielabel A’. De absolute bodem, zonder dat was de vergunning niet losgekomen.

“Schop iedereen die nieuwbouw wil realiseren die niet nul-op-de-meter is het gemeentehuis uit”, zei Duurzame Bouwvrouw Ellen van Acht in een expertmeeting over woningbouw. Dat is in Rotterdam blijkbaar niet gebeurd. Als we bestaande bouw vervangen door nieuwbouw met een mager zesje, kunnen we net zo goed met het bestaande aan de slag. Sloop en nieuwbouw alleen inzetten als er iets terugkomt dat minstens een 8 waard is. Anders kunnen we onze energie beter stoppen in transformeren.

Wat moet het een enorme teleurstelling zijn voor potentiële kopers en straks voor bewoners: geen aandacht voor duurzaamheid en daardoor minder comfort en hogere woonlasten. Dat wil Dura Vermeer toch niet op z’n geweten hebben?

Ik zie uit naar je reactie.

Gerben van Dijk, voorzitter Herbestemmingsteam 

Reageren op dit artikel? Dat kan via redactie@cobouw.nl of via Twitter op @Gerben_vanDijk

Reageer op dit artikel