artikel

Onderzoeksagenda voor de bouw

bouwbreed

Onderzoeksagenda voor de bouw

Begin november publiceren Alexander Rinnooy Kan en Beatrice de Graaf de nieuwe Nationale WetenschapAgenda (NWA). Tot nu toe profiteerden bouwonderzoekers weinig van de nationale onderzoeksbudgetten.

Jack de Leeuw zei me eens: “De bouw ziet de universiteiten niet staan”. De grote afstand tussen de bouwsector en onderzoek & ontwikkeling was voor de minister van Economische Zaken een reden om de bouw niet als topsector te zien. De tweede reden was dat de bouw niet of nauwelijks exporteert. In het voorjaar maakte de bouw er werk van. Er werden 120 vragen ingediend, gebundeld vanuit de sector. In november weten we of die vragen een plaats hebben gekregen in de NWA. Plan B is om parallel een eigen BouwOnderzoeksAgenda op te zetten, geldend voor alle stakeholders in de bouw. Tot nu toe waren dat voornamelijk Bouwend Nederland en de 3TU. Maar architecten, ingenieurs en managers zullen ook hun eigen voorstellen hebben. Dus de input was tot nu toe asymmetrisch. De Argumentenfabriek heeft de opdracht gekregen een matrix voor die BouwOnderzoeksAgenda te maken, gebaseerd op drie bijeenkomsten. Vermoedelijk zal dat slechts de basis kunnen zijn om verder te discussiëren in de bouw over toekomst, kansen, verbeteringen, en onderzoek & ontwikkeling. Hopelijk doen alle stakeholders mee aan de opzet en uitwerking van een dergelijke onderzoeksopzet. Die zou niet alleen op de korte termijn gericht moeten zijn, maar op de middellange en lange termijn om de bouw als een gezonde industriesector zich vernieuwd uit de recessie omhoog te laten ontwikkelen. Het zou raadzaam zijn wanneer alle geledingen in de bouw via hun koepelorganisaties de billen samenknijpen en over de toekomst zouden brainstormen in denktanks: hoe ze het zouden wensen, wat ze in werkelijkheid verwachten en welke kennis en welk inzicht dan ontbeert. En vervolgens die geledingen dan samen te voegen tot een nationaal onderzoekspallet. Dat maakt de bouwsector levendig, alert en open voor allerlei invloeden vanuit de maatschappij.

ColumnMick Eekhout

Emeritus hoogleraar Productontwikkeling TU Delft

Reageer op de column via mail of www.Twitter.com/cobouwNL

Reageer op dit artikel