artikel

Kozijn-deurcombinatie helpt met transformatie vastgoed

bouwbreed

Inbraakwerende deur-kozijn-combinaties helpen bij de transformatie van leegstaande kantoren en zorggebouwen tot onder meer woningen en hotels. De Nieuwe Admiraliteit in Rotterdam is het eerste gebouw waarin deze worden toegepast.

De producten zijn bedoeld voor lichte scheidingswanden zoals metalstud- en prefabwanden van elk fabrikaat. De inbraakwerendheid is ook te combineren met de eisen uit het Bouwbesluit voor brand- en geluidwerendheid. Dat maakt ze geschikt voor inpandige woningtoegang, bergingen, hotels, lofts en woonzorgcomplexen, zegt Jos Esselbrugge van Theuma uit Nijkerk die de combinaties levert voor dit project. Hij merkt daarbij op dat de eigenschappen alleen tot hun recht komen als de wanden waarin de combinaties worden geplaatst, daaraan ook voldoen.

De combinaties hebben een nastelbaar stalen kozijn van 1,5 millimeter dikke plaat. Het staal is afgewerkt met een 80 micrometer dikke laag stoot- en krasvaste poedercoating. Gips in de profielen geeft het kozijn brandwerende eigenschappen. De kokers kunnen ook worden voorzien van geluidsisolatie.

De kozijnen komen in drie varianten. Afhankelijk van de uitvoering zijn zij inbraakwerend volgens klasse WK2, dat wil zeggen inbraakwerend plus 30 minuten brandwerend, alsmede inbraak- en brandwerend plus geluidsisolerend tot 36 decibel.

De nastelkozijnen worden met borgklauwen en schroeven op de wanden gemonteerd. Daardoor past een standaard deur volgens Theuma altijd, hoeft niet te worden ingemeten en geen cnc-bewerkingen te ondergaan. Hij kan dus direct worden afgehangen, afgewerkt en al. “Vergeleken met traditionele houten kozijnen is het stalen kozijn ruim 40 procent sneller gemonteerd”, claimt Esselbrugge die tevens stelt dat de combinatie zo’n 20 procent goedkoper dan de traditionele houten versie.

ABB Bouwgroep uit Sliedrecht verbouwt het voormalige hoofdkantoor van Deloitte en Centre Parks tot 587 zelfstandige woonstudio’s en twee commerciële ruimten die samen De Nieuwe Admiraliteit vormen. Theuma uit Nijkerk leverde voor de drie torens een kleine 1000 inbraakwerende kozijn-deurcombinaties. Andere (grote) aannemers hebben inmiddels ook interesse voor het systeem, zegt Esselbrugge.

Reageer op dit artikel