artikel

IQ-v10

bouwbreed

IQ-v10

Soms schiet je plotseling iets te binnen. De link tussen verstand en luchtdicht bouwen, tussen IQ en q v;10 . IQ-v10 dus.

Luchtdicht bouwen, dat is nou net zo’n onderwerp waarbij het verstand vaak uit beeld lijkt te verdwijnen. De emotie regeert, dat is wat ik merk als het onderwerp luchtdicht bouwen ter sprake komt. Er wordt snel benauwd gekeken. Alsof je voorstelt om de gebruikers van een gebouw door verstikking om het leven te brengen. Onzin natuurlijk: luchtdicht bouwen, of misschien wat vriendelijker: kierdicht bouwen, is van belang voor het comfort, gaat inwendige condensatie tegen, draagt bij aan de energiezuinigheid en laat de installatie beter functioneren. Bent u er nog? En bent u nog steeds ‘tegen’?

Beter comfort, want geen tocht; betere energiezuinigheid, want geen onbedoelde luchtstromen die je moet verwarmen of koelen. Tot zover is het nog wel te begrijpen. Maar draagt een beetje kier in de gebouwschil dan niet bij aan de ventilatie? Nee. Want de kier zit zelden waar de mensen zijn en als er mensen zijn, dan dichten ze de kier wel af. Ook qua condensatie werkt het net anders dan vaak gedacht. De isolatie in de schil wordt niet nat van doorslaand vocht, maar van inwendige condensatie door warme, vochtige binnenlucht die door de kieren ontsnapt.

Misschien nog het meest lastig te begrijpen is de invloed op de installatie. Luchtdicht bouwen is toch iets van bouwkundigen? Thermische isolatie maakt de invloed van kierdichtheid op warmte- en koudevraag steeds groter. Als de berekende q v;10in de praktijk niet gerealiseerd wordt, komt de installatie capaciteit te kort. Koudeklachten? Begin niet met te sleutelen aan de stooklijn, het verdraaien van de inregelventielen of het bijplaatsen van verwarmend oppervlak voordat je zeker weet dat je kierdichtheid op peil is. Hoe weet je dat? Door het doen van een blowerdoortest. Luchtdichtheid is ook een prima indicator voor bouwkwaliteit. Zie de blowerdoorproef maar als het moderne equivalent van de kanarie in de kolenmijn.

Een lesje bouwfysica in de vorm van een column: sorry, maar ik vond het even nodig. Laten we ons verstand gebruiken als we (kierdicht) bouwen. Dan stijgt ons IQ-v10.

Harm Valk, Nieman Groep

Reageren op deze column? Dat kan via redactie@cobouw.nl of via Twitter op @HarmVTweet

Reageer op dit artikel