artikel

Het water komt!

bouwbreed

Het water komt!

Ik woonde nog maar net in Rotterdam toen op een avond mijn bovenbuurman naar beneden kwam stormen. “Gerben, het water komt!”, schreeuwde hij, al bonzend op de deur. Ik deed open en zag hem drijfnat voor de deur staan. Gelijktijdig begon het boven mijn hoofd te druppelen.

Hieraan moest ik denken toen ik de beelden van het VUmc zag. Daar ging het niet om druppels, maar om enorme hoeveelheden water waardoor auto’s werden meegesleurd. En de kelder van het ziekenhuis, met cruciale technische functies, stond vol water.

Een schade van tientallen miljoenen euro’s en een verlaten ziekenhuis: onverwachte leegstand door een gesprongen waterleiding. De vragen van journalisten en politici over hoe wenselijk het was om zoveel techniek in de kelder te hebben, kwamen al snel.

Bij zo’n incident ligt de regelreflex op de loer: Meer en strengere regels voor de bouw van nieuwe ziekenhuizen, een termijn voor het aanpassen van bestaande gebouwen en een protocol voor het geval er weer een waterleiding in de buurt van een ziekenhuis springt. O ja, ook verscherpte controle van waterleidingen. Dit alles na eindeloos overleg met vele betrokkenen en deskundigen.

Ik zou het allemaal niet doen. Hoe groot is nu de kans dat er opnieuw een waterleiding springt in de buurt van een ziekenhuis? Laten we ons deze moeite besparen en onze energie aan andere dingen besteden. Bijvoorbeeld aan structureel weglekkende energie en ruimte. Dat kost per jaar meer dan één ondergelopen VUmc-kelder.

En mijn lekkage? Ik rende met de buurman naar boven. Gelukkig wist ik waar zijn hoofdkraan zat. Daarmee was de aanvoer snel gestopt. Het gat dat hij zelf per ongeluk in de leiding geboord had nog niet. Dat heeft de loodgieter de dag erna gerepareerd. En een paar weken later was ook mijn plafond gewit. Het water was weer weg.

Gerben van Dijk, voorzitter H-team 

Reageer op dit artikel