artikel

Friskijker

bouwbreed Premium

Friskijker

Friskijker. Daardoor bleef mijn oog hangen aan een blog van een of andere vrolijk kijkende management consultant.

Ik zal zijn naam niet noemen, want dat bespaart hem eeuwige hoon. Hij zoekt friskijkers. Ligt het nou aan mij of ben ik woordblind. Heeft hij zich niet verschreven? Hij bedoelt toch, neem ik aan, piskijker. Iemand die geconcentreerd in iets troebels probeert te kijken (het zou zomaar de huidige turbulente samenleving, de economie of een verre oorlog kunnen zijn) en daar dan iets van vindt. En daar heel geleerd bij kijkt en wartaal spuit. Wat je ook wel ziet bij zelf benoemde trendwatchers, die krantenknipsels aan elkaar borduren. Eerst zeggen dat China een tijger is en omdat iedereen toch alles vergeet wat hij beweert, nu zeggen dat China een hijger wordt. Jaah. Kijk naar India, dat land tijgert maar door.

Al jaren pleit ik voor een ban op dit soort management bullshit, D66-achtige woorden als friskijker en zelf benoemde quasi goeroes, die hun schoorsteen aan de praat houden met gladde nietszeggende praatjes.

Ik ben er groot voorstander van ze nu eindelijk eens droog te leggen. Hoe? Door ze constant te vragen of ze nog even kort kunnen samenvatten wat ze zojuist gezegd hebben. Door ze een opinie te vragen over iets heel eenvoudigs. Door ze iets te laten vinden van iets dat nergens op slaat. Op het hoogtepunt van hun breedsprakige verhaal moet je net doen of je een telefoontje krijgt, gewoon weglopen en heel blij gaan praten tegen je telefoon. Dat ontregelt ze. Ze kunnen namelijk niet zonder publiek. Dat is hun zwakke plek.

Lenny Vulperhorst, Andersson Elffers Felix Utrecht   

l.vulperhorst@aef.nl  

Reageer op dit artikel