artikel

Cultuurverstoring

bouwbreed Premium

Cultuurverstoring

Terwijl het miljardencircus van Jeroen Bosch afgelopen week weer door Den Haag paradeerde, staat er elders in het land een circus diep onder water en op omvallen.

Te weinig toeschouwers, geen wilde dieren en te veel concurrentie van sjiek gesubsidieerd kerstvariété. Wel 120.000 euro uit de staatsruif lappen voor zeventig knollen achter de koninklijke bolderkar, maar geen steun voor het volkse dwergwerpen, waarvoor de circusdirecteur zich persoonlijk garant had gesteld. Beide cultureel erfgoed, maar het ene wel wat meer dan het andere. Tijdens de jaarlijkse chapeauparade viel het mij op dat Alexander Pechtold niet alleen met zijn gezicht trok, maar ook met zijn linkervoet. Naar het schijnt heeft hij in zijn eigen onderdanen geschoten met het referendumwetje dat van de zomer in werking is getreden.

De ‘GeenPeil’ online handtekeningenactie voor een volksraadpleging tegen een verdere uitbreiding van de Europese Unie is niet echt koren op de molen van het pro-Europese keffertje. Het sociaal-liberaal kroonjuweel is een prachtig instrument om de nietszeggende meerderheid hun alleszeggende afgevaardigden duidelijk te maken wat er echt speelt in dit land. Europese eenwording is niet alleen één groot bedrog en gevaar, maar ook onomkeerbare cultuurverstoring. Terwijl aan alle kanten, tot schrik van de Russen, de buitengrenzen verruimd worden, moeten in allerijl de binnengrenzen in ere worden hersteld.

Wij zijn zo Europees dat de vliegtuigen die in Eindhoven opstijgen meteen een geluidsoverlast veroorzakende bocht over de naastliggende dorpen moeten maken omdat ze anders boven militair Belgisch grondgebied vliegen en dat is verboden. Zou Hans ‘bijbaan’ Alders aan zijn kletstafel dan nooit op het idee zijn gekomen om die militaire grens dan maar op zijn Europees een stukje op te schuiven, waardoor Eindhoven Airport kan groeien zonder dat er allerlei professionele klagers blijven dwarsliggen? Goddank zijn er ook nog mooie dingen in het leven: Brabanders zijn de gelukkigste mensen van Nederland.

Harry Verhoeven, Studio Eyckehorst  

Reageer op dit artikel