artikel

Conversation Piece, of cake?

bouwbreed

Conversation Piece, of cake?

Afgelopen maandag reikte Carlita Vis, Baanbreker en directeur bij Mobilis TBI, een speldje uit aan Baanbreker Faye Hewitt, projectmanager bij het ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam.

Een speldje dat een oneindigheidsteken voorstelt en als doel heeft de gedachte van Baanbrekers als een olievlek voort te zetten. Carlita noemt het speldje een Conversation Piece; een reden om een goed gesprek te voeren met elkaar. Wat bedoelen de Baanbrekers met een goed gesprek? Het goede gesprek is het gesprek dat op voorhand al buikpijn geeft of slapeloze nachten. Bijvoorbeeld wanneer in een bouwproject de verwachtingen uiteen beginnen te lopen en de ander zich gedraagt op een manier waarover je niet tevreden bent. Zeggen we dat eerlijk tegen elkaar? Ik zie het nog te weinig gebeuren. In plaats van met elkaar om de tafel te gaan, stapelen dossiers zich op en worden de advocaten van stal gehaald. In korte tijd (soms een dag!) staan partijen mijlenver van elkaar en ligt het werk stil. Mijn observatie is dat we, hoewel we veel praten over conflicten, eigenlijk conflictmijdend zijn. Dat kan zeker anders, zeggen de Baanbrekers. Want juist op deze momenten kan een team groeien. Ze vertellen ook hoe. De eerste stap is om, wanneer de buikpijn zich aandient (en niet later!), juist contact op te nemen met elkaar. Deel het gevoel (verrassend om te ontdekken: vaak heeft de ander al kopzorgen) en bedenk samen hoe je om de tafel wilt. Hoe zorgen we voor een veilige sfeer? Ik stel voor om daar een onafhankelijk persoon bij te vragen, die helpt om het gesprek op gang te houden. Misschien is een gesprek genoeg, misschien is er al te veel gebeurd en moet je vaker om de tafel samen. Geef niet op, want uiteindelijk levert deze weg meer op dan de gang naar de rechter. Daarvan zijn zowel ik als de Baanbrekers overtuigd.

Serena Scholte, lid Advisory Board van StartupDelta  

Serena@uturnity.nl  

Reageer op dit artikel