artikel

Commentaar: Samenwerken

bouwbreed Premium

Commentaar: Samenwerken

Samenwerken is het sleutelwoord voor bouwbedrijven die daadwerkelijk vooruit willen. Hierbij horen: transparantie en het willen delen van kennis.

Op het congres Ecobouw kwam het woord samenwerking deze week veelvuldig voorbij. Architect Ron Bakker legde uit dat het mondiaal vermaarde gebouw The Edge er zonder samenwerking nooit in de huidige vorm zou zijn gekomen. Hij zei over dit project alleen al 10.000 e-mails te hebben verstuurd. Input van veel partijen, groot of klein, was dikwijls van belang om tot nieuwe inzichten te komen.

De vestigingsmanager van Vastbouw Oost vertelde dat samenwerking met de toekomstige bewoners van een met stro en leem gebouwde woonbuurt, de bouwer vooruit heeft geholpen. Door intensief contact met de eindgebruikers, die ook hielpen bij de afwerking, kwamen oplossingen op tafel die het bedrijf op eigen kracht vermoedelijk niet had kunnen bedenken.

Het zijn slechts een paar voorbeelden, maar vanzelfsprekend zijn er veel meer. Het toont dat samenwerken tot betere resultaten kan leiden, en daarmee tot grotere klanttevredenheid. Dat zou iedere ondernemer toch moeten willen.

Het innovatieplatform Holland ConTech, waarover Cobouw deze week uitgebreid berichtte, zit op een vergelijkbare lijn. Samenwerking tussen gevestigde bedrijven en start-ups kan innovaties én rendementen flink aanjagen, is de stellige overtuiging van de initiatiefnemers. Zij rekenen rendementen voor van 6 tot zelfs 20 procent.

Bij Ecobouw ging het over duurzaamheid, bij Holland ConTech gaat het vooral om innovaties. TBI maakt daarin overigens geen onderscheid meer. Innovatie = duurzaamheid en andersom, stelde bestuursvoorzitter Daan Sperling op Ecobouw. Op beide terreinen wacht de sector hoe dan ook grote opgaven.

Elk zichzelf respecterend bedrijf doet er goed aan zijn grenzen te verleggen. Dat is nodig, want de bouw is langzaam maar zeker aan het kantelen. Wie niet meebeweegt, is op weg naar de uitgang. Wie daarentegen meegaat met de tijd en óók voorop gaat lopen, schept perspectief en kansen voor zichzelf.

Reageer op dit artikel