artikel

Commentaar: Carte blanche

bouwbreed

Commentaar: Carte blanche

Door één persbericht ziet de wereld er voor Ballast Nedam weer heel anders uit. Het Nieuwegeinse bouwconcern berichtte woensdag dat het Turkse bedrijf Renaissance Construction het oorspronkelijke bod op Ballast Nedam herziet.

Oorzaak: nieuwe verliezen. Dit keer in de vastgoeddivisie. Bouwmagnaat Erman Ilicak is bereid 17,5 miljoen euro extra te investeren, maar dat gaat ten koste van het bod op de aandelen. Ook wil Ilicak Ballast Nedam kunnen opknippen. Die toestemming heeft hij nu gekregen, een carte blanche, al moet hij daarvoor wel langs de raad van commissarissen.

Daarmee lijkt een begin te zijn gemaakt van het uiteenvallen van Ballast Nedam. Bekend is dat Ilicak vooral geïnteresseerd is in de infratak, daarmee wil hij de boer op in de wereld. Het is voor hem de kroonjuweel in de schrale Ballast Nedam-schatkist. De ‘rising star’, volgens de managementboekjes. De vastgoeddivisie heet in dat boekje de ‘cash cow’; het rendeert en het verdiende geld wordt ingezet om de kroonjuwelen te laten stralen. Maar na de nieuwe verliezen aan de vastgoedkant en het herziene bod van Ilicak lijkt de vastgoedtak de ‘dog’ te worden. Dat wil zeggen: niet in investeren; overwegen om te verkopen.

Dat scenario zal ongetwijfeld nu intensief worden onderzocht. Goedlopende onderdelen als Heddes en Bouwborg gaan misschien in de etalage. De Turkse opkoper heeft nog even tijd. En kan nog terug. Let maar op het dreigende woordje “als” in het persbericht: “als het openbaar bod op Ballast Nedam door Renaissance Construction wordt voortgezet en succesvol afgewikkeld”. Als Renaissance Construction 95 procent van de aandelen in handen krijgt, zal het bedrijf betalen in een “naar eigen goeddunken te bepalen vorm”. Voor een appel en een ei legt een Nederlands bouwbedrijf het lot in handen van een buitenlands bedrijf.

Gevreesd moet worden dat Hollands glorie in stukken valt. Maar voor Ballast Nedam en alle aanverwante bouwpartners is alles beter dan een faillissement. Want een bankroet was na de nieuwe tegenvaller waarschijnlijk onoverkomelijk geweest.

Marc Doodeman, redacteur economie bij Cobouw

Schrijft over innovatie, corporaties, woningmarkt, financiering en duurzaamheid. 

Contact: telefoon: 070 304 6785, e-mail: m.doodeman@cobouw.nl, twitter: @marcdoodeman 

Reageer op dit artikel