artikel

Blog: Sloten

bouwbreed

De Bulgaarse methode; we hoorden er pas van toen twee politie-agenten op een zaterdagochtend vroeg aanbelden om te vragen of ons in de voorgaande nacht iets was opgevallen. Bij buren was het slot geforceerd en alles van waarde meegenomen.

Die Bulgaarse methode gaf het spreekwoordelijke laatste duwtje om een aannemer uit de buurt te vragen om de preventie-adviezen die hij eerder in een folder aanprees bij ons in praktijk te komen brengen. Die folder hadden we apart gehouden toen één van ons de voordeur dicht deed op het moment dat de sleutel nog aan de andere kant in het slot stak en we niet meer naar binnen konden. Dat kon pas weer nadat een slotenmaker voor 90 euro in nog geen 5 seconden demonstreerde hoe je met een stukje niet al te slap plastic en wat gerammel een slot open krijgt.

Er zit nu een afschrikwekkende roestvast stalen plaat op de voordeur met een indrukwekkend mechaniek waarachter het slot is verborgen. We hebben ook nieuwe sloten op onze balkondeuren laten zetten. Want zo’n aannemer weet het net als de ijzerwarenboer zo te vertellen dat je schrikt wanneer er geen horde inbrekers op het balkon staat.

Mochten ze nu komen, we wachten ze op met gestrekte middelvinger. Niemand komt meer binnen. Maar af en toe dreigt een zorgje ons wakker te houden: krijgen we die sloten op tijd open wanneer er brand is? Het zijn er namelijk 4: 2 aan de bovenkant en 2 aan de onderkant en de sleutel hangt aan een spijkertje aan het kozijn. Wellicht dat het er nog om gaat spannen wanneer de nood echt aan de man is. Daarom waren we zo blij dat we onlangs in een container een handzame stalen staaf vonden. Die staat nu naast de balkondeuren zodat we in geval van nood de ruiten eruit kunnen slaan om weg te kunnen.

Mensen die nu langs komen denken dat het tegen inbrekers is en waarschuwen voor de Bulgaarse methode. En houden ons voor dat geweld niets oplost. We zouden beter goeie sloten kunnen nemen. Die hebben we ook; daarom staat dat ijzer daar!

Jean Quist, redacteur Techniek Cobouw  

Reageren op deze blog? Dat kan via j.quist@cobouw.nl of via Twitter op @JeanQuist 

Reageer op dit artikel