artikel

Blog: Opvolger van Imtech gezocht!

bouwbreed

De komende weken wordt op de redactie van Cobouw hard gewerkt aan het Cobouw50 magazine. Dit jaar wordt het overzicht van de topbedrijven in de Nederlandse bouwsector nog completer dan voorgaande jaren, hebben we onszelf voorgenomen. Daar hebben we uw hulp bij nodig. De vijftig grootste bouwbedrijven hebben we aardig in beeld, denken we. De installatie-lijst kan echter wel een update gebruiken. Hoofdvraag: Wie wordt de opvolger van Imtech?

De Lijst

Het gaat hier om de ‘Top 20 Installatiebedrijven’, een lijst met de twintig grootste technisch dienstverleners in Nederland. Een zo compleet mogelijk overzicht van de markt. Handig toch? Van de bedrijven in de lijst is de hoogste Nederlandse entiteit genomen. Technisch dienstverleners met een grotere moeder die op het moment dat het magazine naar de drukker ging (nog) geen eigen jaarverslag hadden, hebben de lijst niet gehaald. Daarom zag de top 10 van de lijst er de afgelopen jaren zo uit:


Waarom het beter kan 

De Installatie-lijst gaf de afgelopen jaren een vertekend beeld. Imtech telde namelijk in zijn geheel mee. Voor Cofely werd alleen de Nederlandse omzet meegerekend. De Nederlandse tak van het Franse ENGIE (omzet 2014: 74,7 miljard euro) was vorig jaar op de Nederlandse markt echter groter dan Imtech. Daar komt bij dat Croon Elektrotechniek en Ingenieursbureau Wolter & Dros beide onderdeel zijn van bouwer TBI. De omzet van de twee TBI-bedrijven samen was in 2013 naar schatting ongeveer gelijk aan de Nederlandse omzet van Imtech. Oké, Nuon-onderdeel Feenstra en Strukton Worksphere hadden er ook in gemoeten. En is een installatielijst compleet zonder BAM Techniek, de installatietak van Heijmans of Homij? Eigenlijk niet. 

Welke bedrijven de lijst dit jaar gaan halen, wordt de komende weken besloten. Later deze maand gaan we knopen doorhakken. Eerst gaan we op zoek naar bedrijven die we nog niet kennen. De meeste winst valt, denk ik, te behalen in de onderste regionen van de lijst. Er zijn vast technisch dienstverleners met een omzet van van meer dan 46 miljoen euro die we nog niet in het vizier hebben. Weet u er één? Laat het ons weten. Misschien kunnen we dankzij uw inbreng straks wel een top 30 of top 50 maken.

Wat is een ‘installatiebedrijf’?

Goeie vraag. Daar zijn we zelf ook nog niet helemaal uit. Grofweg: Bedrijven die als kerntaak ontwerp, advies, uitvoering en beheer van technische installaties hebben. Zulke ondernemingen kunnen actief zijn in de woning- en utiliteitsbouw, infrastructuur en industrie. Let op: Het bedrijf in kwestie moet een gecontroleerd jaarverslag over boekjaar 2014 hebben. Om discussie te voorkomen: Wie in de lijst komt besluiten we uiteindelijk zelf, samen met de accountants van PWC. We zullen onze keuzes verantwoorden in het Cobouw50 magazine.

Wat moet ik doen?

Weet u een Nederlandse technisch dienstverlener met een omzet van meer dan pak-hem-beet 30 miljoen euro: Mail me. Een bedrijfsnaam alleen is voldoende. Mocht u zelf een installatiebedrijf ‘zijn’ of ‘hebben’, dan mag u natuurlijk ook meteen het jaarverslag over boekjaar 2014 meesturen. Graag voor dinsdag 8 september. Dan hebben wij nog even de tijd om de lijst te maken. Ik ben benieuwd.

P.s. Er zijn ondernemers die het ‘eng’ vinden om met hun omzet- en winstcijfer in een lijstje te staan. Dat is het niet. Sterker nog, een beetje aandacht en openheid kan u opdrachten opleveren.

Martjan Kuit, redacteur Economie bij Cobouw

Reageer onder deze blog of via Twitter op @MartjanKuit of @CobouwNL

Reageer op dit artikel