artikel

Blog: Opdrachtgever wint onredelijk vaak rechtszaken

bouwbreed

Blog: Opdrachtgever wint onredelijk vaak rechtszaken

De afvallers slikken bij tenders meestal knarsetandend hun verlies, maar het komt ook regelmatig tot een dagvaarding. Het is niet voor niets dat partijen rond de gunning van de Rotterdamsebaan zo terughoudend zijn. Zowel de opdrachtgever als de winnaar willen officieel niets anders bevestigen dan dat de boortunnel voorlopig is gegund en wachten tot de definitieve gunning met het verstrekken van meer informatie.

Zowel de selectie- als de gunningsfase staan alle partijen op scherp. De opdrachtgever streeft een gunstige gunning na en de markt wil de orderportefeuilles vullen. Rechtszaken worden in 90 procent van de gevallen in de selectie- (47%) of gunningsfase (43%) aangespannen. Bij bouwprojecten draait het om het binnenslepen van de projecten en daarna is alles zo goed als kansloos. In 2014 dienden 129 zaken blijkt uit de rapportage Aanbestedingsrechtspraak in Nederland, een vergelijkbaar aantal met de jaren ervoor. Spraakmakende zaken waren eerder de Westfrisiaweg, ijsstadion Thialf en de bovenbouw van de Noord-Zuidlijn. Meestal ontbreekt het aan munitie om een gunning succesvol aan te vechten en vervolgens trekt in 69 procent van de zaken de opdrachtgever aan het langste eind. Marktpartijen weten dat ook en denken wel twee keer na voordat ze de stap van een rechtszaak wagen.

“Feitelijk is sprake van een catch 22. De stand-still-termijn is vaak te kort om stukken te verzamelen, die de aanbesteder geheim wil houden. In de periode van de uitvoering komt mogelijk alsnog bewijs naar boven voor een ongeldige inschrijving, maar staan de verliezende marktpartijen feitelijk met lege handen”, stelt Daan Versteeg op basis van zijn ervaringen als advocaat bij Rozemond advocaten.

De drempel voor marktpartijen om succes te boeken is wel erg hoog. Het gevoel van rechtvaardigheid krijgt daardoor bij veel partijen een knauw en opdrachtgevers krijgen onredelijk vaak gelijk. Het is terecht dat deze praktijk aan de kaak wordt gesteld, maar niemand lijkt te willen bewegen. Wie pakt die handschoen op?

Ingrid Koenen, journalist dagblad Cobouw

Reageren? i.koenen@cobouw.nl of @ingridkoenen

Reageer op dit artikel