artikel

Blog: Natuurminnaars aller landstreken, verenigt u!

bouwbreed

Laat potentiële bouwgrond niet jaren braak liggen, maar geef er tijdelijk de natuur de ruimte. Zo kunnen tienduizenden hectares natuur worden toegevoegd aan het Nederlands landschap.

Het plan daartoe, uit de koker van onder meer  de vereniging zand- en grindproducenten Cascade, het ministerie van Economische Zaken en de Vlinderstichting, klinkt als de Pastorale van Beethoven op een zonnige voorjaarsdag. Waar straks huizen verrijzen of een fabriek zijn poorten opent, krijgt vooralsnog de natuur een impuls. Recreanten, van vogelspotter tot naturist, kunnen in de tijdelijke tuinen van Babylon genieten van bloemen, bomen en dieren. En wordt er straks gebouwd, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Indien zich in het gebied beschermde plant-  en diersoorten hebben gevestigd, mogen die gewoon worden weggehaald. 

Ideaal? Of toch niet? Er zit in ieder geval een addertje onder het gras, zo blijkt uit een opmerking van Cascadedirecteur Leonie van der Voort in deze krant. (Cobouw 8 september). Als bouwplannen realiteit worden, mag de bulldozer de nieuwe natuur niet zomaar platwalsen. “Je moet met het dierenwelzijn rekening houden.” Dat zinnetje verbergt de sleutel tot een berg problemen. Want wat te doen als straks bijvoorbeeld de Grote IJsvogelvlinder zich in een tijdelijk stukje natuur vestigt? Zo lang er niks wordt gebouwd mag het beestje, Neerlands zeldzaamste vlinder, er zijn gang gaan. Worden de bouwplannen uitgevoerd, dan moet hij wijken. Zonder dat zijn welzijn in het geding komt, wel te verstaan. Dat wordt voor de projectontwikkelaar dus vlinders vangen met een zijden vlindernetje. Want o wee als het arme botervliegje iets overkomt!  

Er ligt ook nog een ander probleem op de loer. Het is zeer de vraag of de vogelspotter en de naturist als er straks gebouwd moet worden, zich hun stukje bos zomaar laten afpakken. Je kunt er de klok op gelijk zetten dat bij concrete bouwplannen recreanten massaal zullen opstaan om de plannen tegen te houden of op zijn minst te traineren. Natuurminnaars aller landstreken, verenigt u! De Raad van State gaat het er nog druk mee krijgen.

Grondeigenaren zijn natuurlijk niet op hun achterhoofd gevallen. Die voelen de bui al hangen. Dat maakt de kans op succes op zijn minst twijfelachtig. Het zou me dan ook niks verbazen als Beethovens Pastorale niet tot het einde zal klinken, doch halverwege zal verstommen als ware het een onvoltooid meesterwerk.  

Mario Silvester, journalist Cobouw  

Reageren op deze blog? Dat kan via m.silvester@cobouw.nl of via Twitter op @MarioSilvester1 

Reageer op dit artikel