artikel

Blog: ‘Ik weet nog wel een mannetje’

bouwbreed

“Ik weet nog wel een mannetje”, zei iemand laatst tegen me. Ik was niet meteen enthousiast. “Dit is niet zomaar een mannetje”, vervolgde mijn gesprekspartner. “Mijn mannetje kan álles. En hij is nog goedkoop ook.” Ik werd nieuwsgierig.

Afgelopen week ben ik het werk van het mannetje gaan bekijken. Het is een veelzijdig kereltje, daar kun je niets van zeggen. Wie hem inschakelt heeft geen loodgieter, tegelzetter, schilder, timmerman of metselaar nodig; Het mannetje pakt alles aan. Zijn opdrachtgever was in eerste instantie dan ook dik tevreden. “Je hoeft voor één iemand koffie te zetten. Dat scheelt toch weer.”

 

Ook voor de prijs hoef je het niet te laten. Het mannetje vraagt 15 euro per uur. Handje contantje. Aan bonnetjes schrijven doet hij niet. “Mooi toch”, vindt zijn opdrachtgever. “Scheelt mij weer belasting.” En ach, wat kan er mis gaan. Het mannetje is een oude bekende, ‘van de camping’. Die gaat je toch geen oor aannaaien?

U bent enthousiast geworden? Ik wens u veel succes met zoeken. Dit mannetje – een exemplaar van middelbare leeftijd – is namelijk niet te vinden op internet. Ook bij de Kamer van Koophandel is hij onbekend. Maar geen zorgen: Hij heeft heel wat soortgenoten. U vindt hen bij uw sportvereniging, op advertentiekaartjes in de supermarkt en op amateuristisch vormgegeven A4’tjes die zo nu en dan op uw deurmat vallen.

Oh ja, het werk van het mannetje. Dat is – in dit geval – niet om over naar huis te schrijven. Bij het schilderen van de kozijnen was hij de binnenkant vergeten, de buitenkant was vrij slordig. Hij schijnt ook iets met de cv-ketel gedaan te hebben. Wat precies is echter niet helemaal duidelijk. Tegelzetten en een toilet plaatsen kan hij ook, maar ik zou het nog bijna liever zelf doen. Gelukkig is er inmiddels een installateur langs geweest, dus lekken zal het niet meer. Het Ikea-kastje dat hij in elkaar heeft gezet zag er goed uit. Dat wel.

Behoort u tot de 25 procent van de huiseigenaren die er geen moeite mee heeft om ‘zwart’, zonder btw te betalen, klussen te laten uitvoeren in en rond hun huis? Zit u graag voor een dubbeltje op de eerste rang en houdt u van een gokje? Dan is een mannetje echt iets voor u. Zo niet, zoek dan naar een goede vakman. Eén met diploma’s, referenties en een kvk-nummer. Tips en modelcontracten vindt u hier, hier en hier

Martjan Kuit, redacteur Economie bij Cobouw

Reageer onder deze blog of via Twitter op @MartjanKuit of @CobouwNL

Reageer op dit artikel