artikel

Blog: Hoe woont een vluchteling?

bouwbreed

Stel, je kunt niet meer leven in je eigen woonplaats. Je verlaat huis en haard, op zoek naar een veilige plek. Uiteindelijk kom je ergens aan. In het ideale geval word je opgevangen, in een vluchtelingenkamp misschien wel. Er is eten, een bed, medische hulp en een dak boven je hoofd. Hoe ziet het onderkomen waar je maanden, misschien wel jaren, moet verblijven eruit? En wat voor huisvestingsconcepten voor vluchtelingen zijn er nog meer?

 De tent van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Gemaakt om snel ingezet te kunnen worden. Er liggen er altijd 50.000 klaar in loodsen in Dubai, Denemarken en Zuid-Afrika, goed voor een dak boven het hoofd voor in totaal 250.000 mensen. De Verenigde Naties hebben twee verschillende soorten tenten: Een lichtgewicht model (zie foto) dat snel te produceren is en een stevigere tent van canvas, die in India en Pakistan geproduceerd wordt.

is geïsoleerd en heeft zonnepanelen. De Verenigde Naties hebben er inmiddels 10.000 aangeschaft ter vervanging van de eerder genoemde canvas tenten.

van de Jordaanse ontwerpster Abeer Seikaly. De tent, die nog niet wordt geproduceerd, kan regenwater opvangen en zonne-energie opslaan. Het onderkomen is geïnspireerd door natuurlijke materialen en cultureel handwerk zoals weven, is flexibel, makkelijk vervoerbaar en bestand tegen extreem weer. Het project won de Lexus Design Award.

verkrijgbaar (pdf).

te koop voor 75 dollar.

per stuk, inclusief vier bedjes, verlichting en een slot. Niet heel goedkoop, want een tentje van de Verenigde Naties kost 500 dollar, en het noodhuis van Ikea – waar ook nog meer mensen in passen – 1150 dollar.

in elkaar. Onder meer Artsen Zonder Grenzen, bestelde een gebouwtje in Rijssen. Het werd gebruikt als tijdelijk ziekenhuis voor slachtoffers van tyfoon Haiyan op de Filippijnen besteld.

schreef erover in zijn Master Thesis. Tenten voor vluchtelingen worden beter, als ze een andere vorm krijgen, is haar standpunt. En: pas het materiaal aan het klimaat aan. Ook moeten er verschillende ruimtes in de tenten komen, vindt hij. De tenten zijn vooralsnog niet meer dan een idee.

60.000 dollar per stuk kosten.

Reageer op dit artikel