artikel

Blog: De asielzoeker en het Bouwbesluit

bouwbreed Premium

Piet staat al acht jaar, zeven weken, drie dagen, twee uur en tien seconden ingeschreven bij de woningcorporatie. Hij ergert zich kapot. Nog steeds is hij nummer twintig op de wachtlijst. “Hoezo sociale huurwoning? Een asociale huurwoning zul je bedoelen”, moppert hij. “En met al die vluchtelingen gaat het waarschijnlijk nog jaren duren.”

Jan de Wind is al bijna vier jaar, twee weken en drie dagen Kamerlid. Jan leeft mee met Piet. Als volksvertegenwoordiger, een eervol ambt,  voelt hij zich ook verantwoordelijk. Daarom komt hij op voor Piet: “Het is allemaal de schuld van corporaties”, roept Jan daarom in de lokale krant: “Zij bouwen veel te weinig en dat doen ze alleen maar om mij te pesten en om de minister, de grote hervormer, een hak te zetten. En om de grondprijs op te drijven. Zakkenvullers. Dat zijn het.”

Kees Kanon vertegenwoordigt de Nederlandse corporaties. Hij is de baas van de koepelvereniging, zoals dat heet. Kees is boos. Boos op Jan de ‘kleurloze’ politicus die de waarheid in zijn ogen onrecht aandoet. “Lekker makkelijk om corporaties de schuld te geven, vind je ook niet?”, zegt hij tegen zijn vrouw die net probeert te slapen. “Niet wij, maar de regering met al die belastingmaatregelen is verantwoordelijk voor deze woningnood. Je zag het aankomen.”

Zijn naam ken ik niet. Maar hij is asielzoeker en staat geregistreerd onder nr. 1089676. In de krant moet hij het doen met de foto’s. De verhuurdersheffing?, hij heeft geen idee wat dat is. En dat het asielzoekerscentrum niet over een fietsenhok beschikt, omdat het Bouwbesluit dat nou eenmaal niet voorschrijft, het zij zo. En dat hij geen recht heeft op minstens 12 vierkante meter woonoppervlak net zoals alle andere Nederlanders behalve studenten, zal hem worst zijn.

Want de asielzoeker is dankbaar. Dankbaar voor het feit dat hij even niet meer bang hoeft te zijn. Dat hij en zijn familie onderdak kregen. Dat hij in elk geval tijdelijk in een vrij land leeft nu. En dat Nederlanders al decennialang zo gastvrij zijn.

Thomas van Belzen is onderzoeksjournalist en politiek verslaggever van Cobouw. In deze blogserie ‘De klant is woning’ onderzoekt hij of de Nederlandse woonconsument tevreden is en wat hij verwacht van bouwers. Wilt u reageren op deze blog? Mail dan naar t.v.belzen@cobouw.nl of reageer via Twitter @ThomasvanBelzen.

Reageer op dit artikel