artikel

Zelfsturende lasrobots van Altrex staan geen dag stil

bouwbreed Premium

Zelfsturende lasrobots van Altrex staan geen dag stil

Ladder- en steigerfabrikant Altrex is gestart met de bouw van een innovatieve lasstraat. Vijf robots kunnen straks over een lengte van 75 meter sterke verbindingen maken.

De robots kunnen samenwerken maar ook individueel opereren. Ze worden aangestuurd door een centraal systeem, maar kunnen dankzij kunstmatige intelligentie ook zichzelf aansturen. De apparaten hebben meer bewegingsvrijheid dan hun voorgangers. Als het aan Altrex ligt staan ze geen dag stil.

 

De techniek die de robots toepassen staat bekend als Cold Metal Transfer. De gesmolten metaaldruppels worden afgesplitst vanuit de lasdraad, waarvan de aanvoer in de toorts is geïntegreerd, tot wel 140 druppels per seconde. Op die manier kunnen zeer dunne materialen (vanaf 0,3 mm) worden gelast en grote spleten overbrugd. Door de draad terug te trekken en de stroom te beperken wordt er kouder materiaal naar het lasbad gevoerd. De minimale warmteontwikkeling levert een nagenoeg spatvrije lasnaad op die verder geen nabewerking behoeft. De lasrook en vervuiling op de werkplek voor de medewerkers blijft daardoor beperkt. Want mensen blijven nodig in de werkplaats bij Altrex, ondanks de ver doorgevoerde robotisering.

Reageer op dit artikel