artikel

Tapijt van houtpulp en castorbonen

bouwbreed

Tapijt van houtpulp en castorbonen

Interface heeft een biobased backing ontwikkeld voor zijn tapijttegels. Het is de eerste biobased backing die voldoet aan Europese normen, zoals lage emissies van VOC’s en een hoge stabiliteit.

De wereldmarktleider in modulaire vloerbedekking bedient vooral de zakelijke markt, wat betekent dat het tapijt aan de hoogste eisen moet voldoen. “Onze klanten verwachten dat hun medewerkers zeven à acht jaar met bureaustoelen op hetzelfde plekje heen en weer kunnen rollen voordat het tapijt verslijt”, vertelt senior vice president Operations Europe Ton van Keken. “Dat betekent dat zowel de backing als de biobased  garens even goed moeten presteren als hun synthetische tegenhangers.”

De nieuwe backing is gemaakt op basis van onder andere houtpulp. 75 procent van het gewicht van vloertegels komt voor rekening van de backing. Van dit percentage is ongeveer 30 procent biobased. De andere 70 procent is vooral calciumcarbonaat, een afvalstroom die vrijkomt bij de productie van gebrande kalk.

Het maken van een nieuwe backing is technologisch nog een hele uitdaging, want omdat het tegels betreft, moeten alle dimensies stabiel zijn. “De tegels mogen niet krimpen, niet uitzetten, niet bollen en niet schotelen”, aldus Van Keken. “We hebben dan ook een onderzoek- en ontwikkelafdeling die zich constant met dat soort vraagstukken bezig houdt.”

De biobased garens zijn gemaakt van een polymeer op basis van de castorboon. Dit is een plant die groeit in delen van India waar verder weinig gedijt, die niet concurreert met de voedselketen, maar wel werk oplevert voor de plaatselijke bevolking. “Interface heeft in het verleden al geëxperimenteerd met garens op basis van hennep, riviergras, wol en andere biopolymeren, maar die voldeden niet aan de technische eisen voor de zakelijke markt.” In het product Fotosfera zijn de garens goed voor 15 procent van het gewicht en 62,5 procent daarvan is biomateriaal.

Het bedrijf heeft de eerste kleinschalige proeven met de nieuwe backing al achter de rug. Begin volgend jaar levert hetde eerste grote bestelling . De producent heeft voor alle producten en bewerkingen milieuproductverklaringen op basis van LCA’s, gecertificeerd door een onafhankelijke derde partij.

De biologische compound is in Nederland ontwikkeld, in een nieuwe flexibele installatie in de fabriek in Scherpenzeel. Met de vernieuwing  in de fabriek en de ontwikkeling van de backing is een investeringsbedrag van 4,5 miljoen euro gemoeid.

Reageer op dit artikel