artikel

Ruimtelijke structuren: van gezaagd en getimmerd naar CNC-gefreesd en 3D-geprint

bouwbreed Premium

Ruimtelijke structuren: van gezaagd en getimmerd naar CNC-gefreesd en 3D-geprint

Onderdelen van ruimtelijke structuren met complexe geometrieën werden vroeger met de hand gezaagd en getimmerd. Dankzij de computer worden ze nu gefreesd met CNC-machines en 3D-geprint. Architecten en constructeurs kunnen tegelijk aan het digitale model werken. Daardoor sluiten onderzoek, ontwerp en uitvoering beter op elkaar aan.

Dat blijkt tijdens het IASS-congres ‘Future Visions’ in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Ruim vierhonderd wetenschappers nemen deel aan het congres. Het zijn vooral architecten en constructeurs die elkaar hier ontmoeten.

“De trend is verdere ontwikkeling van de digitale mogelijkheden”, zegt Arno Pronk, onderzoeker aan de faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven en mede-organisator van het congres van de IASS (International Association of Shell and Space structures). “De link tussen computer en productie wordt sterker. De fase van werktekeningen en bestek verdwijnt, het ontwerp gaat meteen in productie. Vroeger werden de onderdelen van complexe geometrische constructies gezaagd, getimmerd en gestort. Nu worden CNC-frezen, 3D-printers, drones en robots aangestuurd vanuit het model.”

 

 

Impuls voor de bouw

“Bouwbedrijven kunnen hier jonge, innovatieve mensen oppikken”, meent Andrew Borgart van de afdeling Bouwkunde van de TU Delft, sectie Krachtswerking in Gebouwen. Mede dankzij hem vindt het jaarlijkse congres ditmaal plaats in Amsterdam. “Het gaat over alle ruimtelijke structuren, alles wat niet orthogonaal (rechthoekig) is. Dankzij de computer en BIM kunnen architecten en constructeurs goed samenwerken”, aldus Borgart.

 

 

Volgens hem zorgt het congres voor een impuls voor de bouw. “Die kan wel wat meer innovatie gebruiken. Het IASS-congres biedt een opening naar de rest van de wereld. Momenteel zijn bouwbedrijven in Nederland vooral bezig met overleven. Maar dat kan niet zonder innovatie. Hier kunnen ze jonge onderzoekers, architecten en ingenieurs vinden.”

Het aantal sponsors, co-sponsors en ondersteunende organisaties is indrukwekkend. Het initiatief tot ‘Future Visions’ is genomen door de TU Delft en TU Eindhoven. Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) organiseerde het, Arup is hoofdsponsor. Volgend jaar vindt het IASS-congres plaats in Tokio.

 

 

 

Reageer op dit artikel