artikel

Lastig om te komen tot gebouw dat alles omvat

bouwbreed

Lastig om te komen tot gebouw dat alles omvat

Als architect ben ik gewend wensen en dromen te vertalen in beelden, maar hoe lastig wordt het als het gaat om je eigen woning. Dan moet het opeens perfect zijn: het voorbeeld dat aan de wereld laat zien wat jouw visie is. Niet geremd door beperkingen is de sky the limit en dan moeten er opeens keuzes worden gemaakt. Keuzes die ik al ontelbare keren heb voorgelegd aan opdrachtgevers en waarvan ik zelf altijd zeg: “Er zijn geen verkeerde beslissingen”.

Ik zit nog in de droomfase en ben dus nog niet aan het bouwen. Dit betekent dat de keuze qua materiaal, installaties en zelfs vorm nog niet definitief gemaakt is, alhoewel ik hier natuurlijk wel ideeën over heb. Elke fase heeft zijn eigen specifieke vragen en op dit moment is mijn vraag: hoe zou op dit moment mijn eigen droomhuis eruit zien? Een vraag die niet eenvoudig te beantwoorden is en waarbij ik alleen met omschrijvende woorden kan werken. Het is een huis dat is opgebouwd uit natuurlijke bouwmaterialen, dat qua uiterlijk opgaat in de natuur en dat (uiteraard) compleet zelfvoorzienend is. Een huis dat ruimtelijke ervaringen heeft, dat aanvoelt als een warme deken en veel contact heeft met de tuin. Een huis dat licht is, ruim en ruimtelijk. Met materialen die de zintuigen prikkelen.

Ga ik één stap verder, dan zou ik kunnen zeggen dat ik wil dat het huis een bepaalde energie moet uitstralen, namelijk veiligheid en geborgenheid. Dat de eetkamer de energie krijgt van communicatie, de slaapkamer van bezinning en de studeerkamer de energie van creativiteit en transformatie.

Voor mij moet er een directe link zijn met de vier elementen aarde, water, vuur en lucht en ik moet zowel het contact kunnen voelen met onze aarde als met de hemel. Met andere woorden: het huis moet energetisch kloppen en zijn afgestemd op mijn behoeftes hierin. Voor mensen die gewend zijn met fysieke energie te werken, kan dit stukje verwarrend overkomen, maar ik heb het over frequenties waarmee je als mens kunt afstemmen op de frequentie van de aarde.

Niet alleen

Maar ik ben niet alleen. Ik heb een vrouw en ook zij heeft haar wensen. Wensen die niet altijd overeen komen met mijn eigen visie of verlangens en dat maakt het een stuk ingewikkelder. Niet om te komen tot de ultieme woning, maar meer omdat ik als professional gewend ben om de wensen van andere mensen te vertalen op een manier die ingaat op hun dromen.

In gesprekken met mijn vrouw over onze woning merk ik dan ook dat ik heel gemakkelijk in de rol van adviseur schiet en haar wensen boven mijn eigen wensen stel. Gelukkig hebben we veelal dezelfde smaak, maar energetisch gezien is er geen evenwicht. Ik ben gewend te zoeken naar oplossingen voor de dromen van anderen en moet nu opeens oplossingen gaan bedenken voor mijn eigen dromen. Een samensmelting van hoofd en hart.

En dan is er nog de voorbeeldfunctie, waarbij werk en privé heel dicht bij elkaar komen. Het liefst zou ik aan iedereen willen laten zien wat ik heb gedaan en waarom ik dit op deze manier heb gedaan, met als doel mensen te laten ervaren hoe bepaalde ruimtes energetisch gevormd kunnen worden. En ze bewust te laten worden dat je ook op een andere manier kunt bouwen en hoe dit er dan uitziet. Het huis vervult de behoefte om naar buiten te treden. Mijn vrouw is erg gesteld op haar privacy en heeft deze behoefte totaal niet.

Alhoewel er geen verkeerde beslissingen zijn, blijkt het in de praktijk voor een architect, met mijn manier van werken, erg lastig om te komen tot één gebouw dat alles omvat wat ik aan de wereld wil laten zien. Wat de ultieme vertaling is van een gebouw dat in harmonie is met de natuur. Voor mij persoonlijk ligt de oplossing in de scheiding van werk en privé, waarbij ik mijn kantoor de voorbeeldfunctie geef en het huis de veiligheid en geborgenheid waar wij beiden naar op zoek zijn. Het kantoor wordt de ultieme vertaling van mijn visie op organische gevoelsarchitectuur, waardoor het huis een vertaling kan zijn van onze persoonlijke wensen. En dan heb ik het nog niet gehad over de tuin!

Het dilemma waarmee ik worstel, is persoonlijk en zal zeker niet voor iedere architect opgaan. Wat wel opgaat voor zowel de professional als de niet-professional is de wens om een droom te realiseren. Hoe hij of zij dit doet zal, net als bij mij, heel persoonlijk zijn, maar als ik één suggestie mag geven: doe het met respect en liefde voor de natuur.

Ecobouw

 

Cobouw besteedt de komende weken ook in de rubriek Opinie extra aandacht aan de diverse thema’s die aan de orde komen tijdens Ecobouw. Dit evenement vindt plaats op woensdag 23 september in de Lichtfabriek in Haarlem. Vandaag gaat architect Michel Post in op het thema ‘Bouwprofessionals en hun duurzame woning’.

Meer informatie en kosteloos aanmelden: www.ecobouw.net

Michel Post, ORIO architecten, voorzitter Strobouw Nederland 

Reageer op dit artikel