artikel

Je leven heeft waarde, reken maar!

bouwbreed

Je leven heeft waarde, reken maar!

Met plaatsvervangende schaamte gaf de oncoloog in een radio-uitzending aan dat in zijn ziekenhuis het management bepaalde dat dure medicijnen voor kankerpatiënten uit den boze zijn.

Het bedrag dat daaraan wordt uitgegeven is maximaal 50.000 euro per jaar. De patiënt wordt niet te kennen gegeven dat er wel een goede behandelmethode is, want ja, zo meteen willen ze die nog hebben ook!

Wat als we in de openbare ruimte zo’n opvatting omarmen? Moeten wij dan ook een rekensommetje hanteren? De kosten van verkeersveiligheidsmaatregelen gedeeld door het aantal wegwerkers mag niet meer zijn dan 50.000 euro?

Nederland telt 140.000 kilometer weg. Als we eens aannemen dat veiligheidsmaatregelen 200 euro per meter kosten en er circa zevenduizend verkeersslachtoffers per jaar vallen, dan wordt het een simpel rekensommetje: 50.000 euro x 7000 slachtoffers is een totaalbudget van 350 miljoen. Gedeeld door 140.000.000 meter = 2,50 euro per meter weg aan veiligheidsmaatregelen.

Of gaan we de kosten van verkeersdrempels delen door het aantal dode kinderen? En spoorbomen? Weet je wel wat dat kost? Mensen moeten zelf beter opletten. Participatiemaatschappij heet dat! En rubbertegels bij speelplaatsen? Ja, hoe reken je dat uit? Kosten gedeeld door het aantal bulten op het hoofd?

En geld besteden aan het veiligheidsgevoel van de burger doen we natuurlijk helemaal niet. In de ziekenhuisgedachte zou de arts zeggen: ‘Nee, mevrouw, ik kan niets vinden, dus is het er niet! Het zit allemaal in uw hoofd. Tot ziens’. Of wacht, misschien is een placebo daar de oplossing. Ligt er op het gebied van verkeersveiligheid nog een goedkope schijnoplossing in de kast?

Het is goed om veiligheidsmaatregelen af te zetten tegen de kosten, maar laten we niet doorslaan. Laat bij je afwegingen de rekenmethodiek van het schoon geweten en gezond verstand prevaleren. Ik reken op je!

Fred Bransen, programmamanager ruimtelijke kwaliteit en consultant bij adviesbureau Tauw 

(Lees meer over dit onderwerp in het rapport van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek)

Reageer op dit artikel