artikel

Cool Paris kaatst warmte het universum in

bouwbreed

Hoe keren we de opwarming van de steden om? Door de warmte terug te kaatsen naar het universum, stellen wetenschappers van Stanford University.

Dat is de gedachte achter de ontwikkeling van fotonische membranen. Deze reflecteren bepaalde delen uit het lichtspectrum. Wetenschappers aan Stanford University (VS) zijn vrij ver met de ontwikkeling van dit type membraan. Zij beweren dat we de steden in de nabije toekomst belangrijk kunnen koelen met luifels en parasols van de nieuwe materialen.

Tijdens de Klimaatconferentie in Parijs (COP21) houdt de universiteit een demonstratieproject waarin zij deze toekomst toont aan de ‘gewone man’.

In samenwerking met klimatiseringsbedrijf Transsolar en architectenbureau Carlo Ratti Associati zijn hubs ontworpen waar de Parijzenaar de temperatuurverschillen kan ervaren van het ‘gewone’ klimaat en het klimaat zoals het zou zijn onder de diverse membranen. Weliswaar zijn er al prototypen van de membranen, maar nog niet op een schaal die het toelaat om parasols te maken. Het gaat dus om een virtuele demonstratie.

Koelen met membranen kost geen energie en geen water. Architect Carlo Ratti beschrijft de mogelijkheden als die van een omgekeerde kas: een transparant ‘koelhuis’. “Buckminster Fuller wilde de aarde deels overkappen met kassen. Wij zien wij nu mogelijkheden voor iets vergelijkbaars, maar dan met het tegenovergestelde effect.”

Reageer op dit artikel