artikel

Column: ontstaan van panelen uit rijstvlies

bouwbreed

Column: ontstaan van panelen uit rijstvlies

Hoe ontwikkel je een breed toepasbaar biobased product dat niet alleen duurzaam is op het gebied van milieu, maar ook nog eens in de context van levensduur? Dat is een grote uitdaging. Onze collega’s zijn die eenmaal aangegaan. Het resultaat: plaatmateriaal Resysta, op basis van rijstvlies. Wat ging daaraan vooraf?


Eerst hielden de ontwikkelaars een zoektocht naar restafval waarvan voldoende voorradig is voor een wereldwijde productie-opzet. En dat gemakkelijk te transporteren is.

Deze zoektocht eindigde al snel op de hoek van een rijstveld, waar rijstvlies lag. Dit restafval van de rijstkorrel wordt aan het einde van de oogst in een hoekje van het land opgestapeld en in brand gestoken. Daar ligt het vervolgens drie maanden lang weg te smeulen en rook te verspreiden.  

Voordelen als grondstof

Maar wat maakt dit vlies geschikt voor gevelplaten? Rijst wordt onder water geoogst. Het vlies om de rijst heen zorgt er voor dat geen vochttoetreding plaatsvindt richting de rijst, zodat deze niet gaat rotten. Rijstvlies is dus waterdicht en – hee! – dat brengt enorm veel voordelen met zich mee als je het toepast als grondstof voor een bouwproduct. 

Voordat je kan gaan fabriceren, moet de grondstof echter worden getest. Een universiteit in München mengde het vlies met minerale olie en zeezout. Deze toevoegingen geven namelijk een chemische reactie waardoor de rijstvliesdeeltjes samenbinden. Het zoeken naar de juiste verhoudingen was het grootste obstakel. Het niet zo geheime recept: 18% minerale olie, 22% zeezout en 60% rijstvlies. 

Dit mengsel wordt verwerkt tot poeder of granulaat, waarna je het kan extruderen. Vervolgens maken ze onder de naam Resysta een breed scala gevelbekledingen, maar ook vloerdelen en meubels. Deze kunnen niet rotten en hebben een lage uitzettingscoëfficiënt. 

En terzijde: rijstvlies met olie en zout is niet eetbaar. Het vlies is namelijk zo hard, dat je je tanden er letterlijk op stuk zou bijten.

Roeland Beemster, eigenaar Bewust in de BouwCobouw verschijnt de komende tijd volgens een zomerschema. De krant ligt één keer per week, op donderdag, op de mat. Evenals vorig jaar bedacht de redactie een aantal actuele thema’s. Deze week is dat: ‘Biobased bouwen’. Het thema wordt uitgediept op speciale pagina’s en op de rubriekspagina’s economie, politiek en techniek laten columnisten hun licht over het onderwerp schijnen. Vandaag een voorproefje van Roeland Beemster. 

Eerder verschenen: 

Column: Biobased bouwen geeft impuls aan creatief denken

Column: Biobased als business case

Reageren op deze column? Dat kan via redactie@cobouw.nl of via Twitter op @CobouwNL

Reageer op dit artikel