artikel

Column: Biobased als businesscase?

bouwbreed Premium

Column: Biobased als businesscase?

Bij de oogst bedenk je dat niet alleen de vrucht waardevol is, maar ook de plant. Er zit veel energie in, zij heeft sterke vezels of veel eiwitten. Daar moet je iets mee kunnen!

Maar brengt dat ook centen in het laatje? Biobased Economy, is daar wel een businesscase voor? Is dat wel levensvatbaar?

Eerst wat cijfers en feiten: de Europese Commissie zegt dat de biobased economy een omzet vertegenwoordigt van 2000 miljard euro en goed is voor 22 miljoen banen of 9 procent van de werkgelegenheid. Dat is niet mis.

De landelijke overheid wil verduurzamen en ziet grote economische kansen met biologische grondstoffen voor nieuwe materialen, producten, energie- en grondstofzekerheid. Uiteraard past de biobased economy naadloos in de circulaire economie en biedt deze samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen. Nederland is bovendien zeer sterk in chemie, agrifood en logistiek en beschikt over een belangrijk cluster van kennisintensieve plantenveredelings- en verwerkingsbedrijven. En Nederland beschikt over een hoogwaardige en goed georganiseerde kennisinfrastructuur.

Oké, helder. Centen mee te verdienen dus. Kun je er dan ook mee bouwen? Natuurlijk! Juist de bouw is de meest interessante markt. In de bouw is het gebruik van biomassa niet nieuw. Hout en riet zijn natuurlijk bekende bouwmaterialen. Maar er zijn ook steeds meer andere biobased materialen, als alternatief voor op fossiele grondstoffen gebaseerde materialen. Denk aan isolatie, verven en coatings, maar ook aan afwerkingen, zelfs voor de buitengevel. Bovendien zijn bouwmaterialen meteen in bulkhoeveelheden.

Tenslotte zien we een grote verduurzaming plaatsvinden in de bouw. De crisis was voor velen niet fijn, maar een zegen voor de duurzaamheid. De overheid duwt met het aanscherpen van de energieprestatienorm en milieuprestaties, marktpartijen willen zich in de picture spelen met hoge Breeam-scores en bouwpartijen profileren zich met hoe duurzaam ze zijn.

Het kan niet anders of biobased gaat een grote rol spelen in de economie de komende periode! 

Daan Bruggink, Architect en oprichter ORGA architect, Voorzitter Nieuwbouw en Renovatie BREEAM-NLDGBC

Cobouw verschijnt de komende tijd volgens een zomerschema. De krant ligt één keer per week, op donderdag, op de mat. Evenals vorig jaar bedacht de redactie een aantal actuele thema’s. Deze week is dat: ‘Biobased bouwen’. Het thema wordt uitgediept op speciale pagina’s en op de rubriekspagina’s economie, politiek en techniek laten columnisten hun licht over het onderwerp schijnen. Vandaag geeft Daan Bruggink een voorproefje. 

Eerder verschenen:

Column: Biobased bouwen geeft impuls aan creatief denken

Reageer op dit artikel