artikel

Bouwen met zeewater in de woestijn

bouwbreed

Bouwen met zeewater in de woestijn

Als je zeewater splitst in zout en water, kun je bouwen en irrigeren. Heel handig voor in de woestijn. En laten de meeste woestijnen nou toevallig dicht bij zee liggen.

Architect Eric Geboers is twee maanden geleden aan de TU Delft afgestudeerd op zijn onderzoek naar bouwen met zeewater. Sindsdien heeft hij meerdere prijzen gewonnen die hem helpen om zijn ideeën waar te gaan maken. “Wat ik nu nodig heb, is een team van ingenieurs om samen mee verder te gaan. En een plek om een klein paviljoentje te bouwen.”

 

Geboers werkt nu een jaar aan zijn idee. De eerste testen zijn gedaan, een schaalmodel gebouwd en woestijnstadsplannen ontworpen. Ook heeft hij zojuist twee prijsvragen gewonnen: de ‘Challenge Stad van de Toekomst’ van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Pakhuis de Zwijger en de ‘Singapore Challenge: The Science of Future Cities’ van de gezamelijke Singaporese universiteiten. De 10.000 euro van Stad van de Toekomst stelt hem in staat om veel tijd in het project te steken. En de prijzen zijn natuurlijk een teken dat het plan veelbelovend is. 

 

“Wat grappig is aan zout, is dat het zich ongeveer net zo gedraagt als beton”, aldus Geboers. “Op druk is het sterk, maar op trek niet zo. Dat maakt het aantrekkelijk om bogen en gewelven te gebruiken. En dan krijg je een vormgeving die erg lijkt op de traditionele woestijnarchitectuur.” Daarbij heeft zout een translucentie waar de meeste bouwmaterialen niet aan kunnen tippen.

 

Geboers heeft staven van zout met zetmeel getest op trek- en druksterkte. Daar kwam uit dat het materiaal op druk sterker is dan aangestampte aarde en dan ijs, maar minder sterk dan baksteen, hout en beton.

Geboers denkt dat hij met zout steden kan bouwen die veel minder energie gebruiken dan de huidige bouwwijzen in de woestijn. De meeste steden worden uit de grond gestampt zonder veel oog voor de omgeving en de natuurlijke bronnen. Daardoor slurpen ze energie en zijn ze alleen weggelegd voor de rijken. 

 

Door zeewater te scheiden in zout en water, kan je zoutarchitectuur creëren en voedsel telen. Geboers mengt het zout voor de kleef met zetmeel. Dit wordt gewonnen uit algen, die weer worden verbouwd met het nog zoute zeewater. Voor de afdichting heeft hij tot nu toe epoxy gebruikt, maar hij zoekt nog naar een duurzaam alternatief. 

“In april doe ik mee aan de Innovatie Efstafette. Ik ben nu bezig om de financiering rond te krijgen, zodat ik dan een prototype van een klein zoutpaviljoentje kan laten zien.” 

Reageer op dit artikel